Printing Friends 1
MAT: FAT AND FURIOUS BURGER H ur föddes Fat and F
at and Furious Burger? Furious Burger är historien om två hungriga killar. Vi jobbar ihop i en studio och håller på med grafisk design. En dag insåg vi hur trötta vi var på maten vi alltid åt till lunch. Så vi började laga stora, feta, saftiga burgare ihop istället. Snart blev det en slags ritual; att improvisera och experimentera med nya sätt att tillaga hamburgare på under en lunchpaus. Det tar ungefär 1,5 timme att hitta på en idé, springa till mataffären för att köpa ingredienser, laga, plåta och äta. Sedan ni började 2011 har det gått fort. Ni har tiotusentals följare, gjort en kokbok och samarbetat med magasin, restauranger och gallerier. Hade ni någonsin kunnat föreställa er att det här skulle bli så stort? Absolut inte. Vi hade faktiskt inte ens planer på att ha en sajt från början. Det var först efter ett par luncher som vi tog upp iPhonen och började fota i köket. Efter det bestämde vi oss för att lägga upp bilderna på nätet. Varför tror ni att så många gillar det ni gör? Vet inte. Kanske för att folk är rätt trötta på maten de äter varje dag. Det vi lagar är långt ifrån klassisk mat man kan hitta på restauranger och i reklamfilmer. Excaliburger, Beerger och My name is Bun, James Bun. Vad kommer först när ni hittar på en ny burgare: namnet eller den visuella idén? Och var kommer inspirationen ifrån? Ämnena kommer oftast först. Vi hittar dem i vardagen. Bland nyhetsrubriker, tv-program, reklamer, ja egentligen vad som helst som inspirerar. Sen beror det på vad som inspirerar just för stunden. Ibland väljer vi specifika ingredienser på grund av namn, ibland på grund av färg och ibland på grund av hur de smakar. Varenda burgare är utmanande på sitt sätt eftersom allt handlar om att vi ska laga något nytt varje vecka. Vi vet aldrig hur det kommer smaka eller hur det kommer se ut förrän allt är färdiglagat. “Ämnena kommer oftast först. Vi hittar dem i vardagen. Bland nyhetsrubriker, tv-program, reklamer, ja egentligen vad som helst som inspirerar.” F Hur mycket tid lägger ni på retuschering när burgaren är lagad och plåtad? Det beror på själva plåtningen. Ibland kan vi ha en jättebra idé men som inte riktigt kommer fram när bilden är tagen och då får vi förlita oss på våra Photoshopskills. Berätta mer om samarbetet med amerikanska Masterchef! Hur kom de i kontakt med er? Deras Tumblr-team hörde av sig och frågade oss om vi ville vara med och göra en Mystery Box Challenge från programmet. Vi tackade ja och fick i uppdrag att skapa en burgare utifrån en lista med exakt samma ingredienser som deltagarna fått jobba med. Vi hade väldigt kort tid på oss att komma på idén och fick inte använda bröd, så det var det som fick oss att göra en sushiburgare med riskakor. Vilken burgare är ni själva mest nöjda med? Var den ens ätbar? En av våra favoriter är Neil Armstrong-burgaren. Även om den inte var direkt god, så blev resultatet något som inte ser ut som någonting annat, inte som något som man äter i vanliga fall. Och om ni får drömma, hur ser Fat and Haha då drömmer vi om ett Fat and Men tills dess bjuder vi in er att upptäcka vår kokbok Fat and Furious Burger, 60 recipes for people with kamikrazy stomachs som vi gjort tillsammans med Michel Lafon Publishing. Furious Burgers framtid ut? Furious-nöjesfält! 17 DanagårdLiTHO 2014