Printing Friends 1
MAT: COLLABORATIVE COOKING “Collaborative Cooking
är ett försök att experimentera med en abstrakt dialog mellan kockar. Maskinen är ett digitalt verktyg som möjliggör detta experiment.” N är insåg ni att ni inte skulle ha ”vanliga kontorsjobb”? P: När två Boeing-plan flög in i World Trade Center. C: Dagen då jag satt på en byrå och gjorde nyhetsbrev för ett spelföretag, det var nog år 2005 så jag bör ha varit 20 år. Blev ni uppmuntrade hemifrån? P: Jag hade en fri socialistisk uppfostran. Jag kan inte påstå att de/den uppmuntrade mig att tjäna pengar på kreativiteten. Jag tror att det som uppmuntrade mig mest var inkompetenta lärare på skolan där jag spenderade min tid. C: Tror att det är en svår fråga att besvara. Jag förstod nog att jag inte skulle jobba på ett företag då jag studerade i Holland, och att jag pluggade i Holland tyckte nog de flesta ’hemifrån’ var kul. Dock tror jag inte att så många förstod vad jag pluggade för något. Många av era projekt är rätt tekniskt krävande, ser ni er själva som uppfinnare? P: Absolut inte, jag är en grafisk designer. Jag kan inte ställa in kanalerna på en ny TV-apparat. Men jag älskar att få jobba med tekniskt duktiga människor. C: Jag tycker att uppfinnare är ett alldeles för stort ord i F relation till tekniskt krävande. En utbildad ingenjör skrattar nog åt den teknik vi använder. Och att säga att man är uppfinnare bara för att man jobbar med teknik är nog att nedvärdera de riktiga uppfinnarna. Det jag menar är att uppfinningar inte är synonymt med teknik. Jag skulle aldrig kunna uppfinna en ny teknik. Det jag är intresserad av är att ”kontextualisera" teknik. Samhället stannar aldrig upp och tittar på det vi redan skapat, vi tenderar till att bygga högre och högre vilket inte lämnar plats för experimenterande. Berätta mer om Collaborative Cooking. Hur kom det projektet till? Vad är det som är så kittlande med något digitalt som blir analogt? P: Collaborative Cooking är ett försök att experimentera med en abstrakt dialog mellan kockar. Maskinen är ett digitalt verktyg som möjliggör detta experiment. Det som är fint med internet är att det är nyfött, kallt och blått. Böcker har ju publicerats sen mitten på 1400-talet. Men egentligen spelar det inte så stor roll, för samhället innehåller fortfarande samma ingredienser. C: Att kunna styra saker över internet är alltid en rolig tanke, men den försvinner ganska snabbt efter att man lyckats styra den där saken. Det är inte mer än vad det är. Man gör en lampa som tänds och släcks med en knapp på internet, visar det för sina vänner och alla tycker att det är kul att jävlas med en i 5 minuter. Sen är det slut på det roliga. 27 En stark drivkraft inom Collaborative Cooking var att se tekniken som ett verktyg, ett hjälpmedel. Det som är det intressanta är att se hur användarna av verktyget använder det. Vi ville skapa ett verktyg för diskussion, och det var också en stor drivkraft inom projektet. Vi skapade förutsättningar. Allt det tekniska är reaktivt, det ’interaktiva’ är dialogen mellan deltagarna. Stötte ni på några hinder under arbetets gång? P: Egentligen inte. Jag och Christian jobbar i en process där problem är en del av lösningen. C: Ja absolut, dock var det mest tekniska hinder som vi hela tiden lyckades lösa, vi båda är grafiska designers därav tror jag att vi hittade andra vägar än vad t.ex. en ingenjör, produktdesigner eller en marknadschef gör. Vad var det första ni lagade? P: Typ en gryta på tomat, lime och 32 ingredienser till. C: Jag vet inte riktigt, vi har gjort massa olika tester under tiden vi byggde maskinen. Den första gången vi provade projektet på riktigt gjordes en typ av långkok. Har ni någonsin funderat på att göra en liknande maskin fast med ett annat användningsområde? P: Ja, absolut. Det kommer mer. C: Javisst, jag tycker att det är ett rätt intressant sätt att låta konsumenterna själva styra det som ska konsumeras. Har er relation till matlagning förändrats efter att projektet fick liv? P: Nej. Tyvärr. Inte alls. Men synen på vikten av abstraktion har förändrats eller kanske ska jag säga förstärkts. Kreativa människor letar ofta efter lösningar i ”resultatet” men missar oftast hela poängen med processen. Jag vet inte så mycket om matlagning, jag gillar mest att äta. Jag är inte så duktig på att tillverka mat. C: Jag skulle nog säga nej, däremot har jag tänkt mer på vem som egentligen lagar maten då man går ut och äter, betalar man för en krögares namn eller en krögares fysiska engagemang i det man äter? 04 Petter driver designstudion PJADAD och har bland annat gjort uppdrag för Iittala, IKEA och Tekniska museet. Christian är lika mycket designer som ingenjör och har jobbat med kunder som Stedelijk Museum i Amsterdam, Dramatiska Institutets Högskola och Guldknappen. Tillsammans har de gjort flera projekt varav Collaborative Cooking är ett av de mest uppmärksammade. DanagårdLiTHO 2014