TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Att omvandla gårdsnära skog til
l åker kan löna sig
TIDNINGEN TILLVÄXT Apotea satsar hållbart inför fr
amtiden
TIDNINGEN TILLVÄXT Therese och Stefan når långt m
ed sin olja
TIDNINGEN TILLVÄXT Spanien har blivit EU:s stora j
ordbruksgigant
TIDNINGEN TILLVÄXT Vete och raps – grödor med stor
potential
TIDNINGEN TILLVÄXT Bygger bäst med trä
Krönika Drivkraften är en mötesfri vardag och 15
000 bröd per år S öndagsfrukost en ledig dag är det bästa. Särskilt utomhus och särskilt om jag kan njuta av nybakat bröd från den egna verksamheten. Familjens favorit är Bondbrödet, ett surdegsbröd med en del fullkornsråg men resten vete. Segt och luftigt, och gott att rosta. Jag driver Boställets vedugnsbageri utanför Linköping sedan snart nio år. Affärsidén är att producera bröd och bakverk från vår unika vedugn till kvalitetsmedvetna konsumenter och återförsäljare. Vi ska vara ett utflyktsmål med härlig miljö, gott fika och god service. Från start har målsättningen varit att omsätta tillräckligt för att kunna anställa. Jag vill kunna vara ledig och ta semester med familjen. Där är vi faktiskt nu. Vi bor på gården så jag hör, från trädgårdsbordet, bilarna komma. Ibland är det svårt att vara ledig. Även om jag är trygg i att mina anställda gör ett utmärkt jobb får jag anstränga mig för att inte lägga mig i. ATT FÅ VARA min egen utan en stor organisation med medföljande möten är helt klart en drivkraft för mitt företagande, och att få se resultat av mitt arbete både nu och på sikt. Det är tillfredsställande att få höra att bullen kunden ätit var den bästa hen smakat, en stund efter att plåten togs ur ugnen. Att kunderna dessutom tycker att vi är ett uppskattat utflyktsmål och återkommer är fantastiskt. Boställets vedugnsbageri som utflyktsmål har blivit så mycket Jag vill kunna vara ledig och ta semester med familjen. Där är vi faktiskt nu. viktigare för omsättningen än jag förstod från början. Det vi planerade för från början är inte lätt att ändra på så vi har en del flaskhalsar. Vi har utökat antalet platser i fiket i omgångar men jag vill behålla själen. MITT FÖRETAG GÅR bra och mina medarbetare är engagerade. Vi kämpar tillsammans för ett företag som har uppskattade produkter och god lönsamhet. Det är viktigt att få betalt för hantverket. Vi producerar allt från grunden, gärna med lokala råvaror och i säsong. Förra året bakade vi ungefär 5 000 Bondbröd och totalt cirka 15 000 bröd. En sådan här morgon när solen skiner när jag ser ut över Östgötaslätten med min kaffekopp och min macka, då kan jag se vad många besökare uppskattar när de kommer hit. n KARIN LORIN Utbildning: Mark/växtagronom. Befattning: Vd för Boställets vedugnsbageri. Ålder: 51. Intressen: Böcker, trädgård, resor. Dold talang: Skaplig på franska. Tillväxt 21
TIDNINGEN TILLVÄXT Svenska skogen är hett eftertr
aktad
TIDNINGEN TILLVÄXT Fia jobbar för att höja ullens
värde
TIDNINGEN TILLVÄXT Halva landsbygden ännu i behov
av bredband
TIDNINGEN TILLVÄXT Prisuppgång önskvärt även vid p
rissäkring