GLAS 1
Ekologisk restaurang. Hälften av den 600 kvadratm
eter stora byggnaden rymmer kafé och restaurang. > Hon var ung på 1980-talet och berättar att parken har varit tämligen öde sedan teatern försvann. Även om det murriga grönområdet drog till sig en del ljusskygga individer förstås. – Alla som är medelålders nu och uppvuxna i Borås kommer ihåg att parken var en plats som man inte fick gå genom för sina föräldrar, berättar hon. I många år har kommunen haft planer på att bygga bort otryggheten. Och från början fanns tanken på att uppföra en kopia av den gamla teatern, fast den här gången i glas. Men när en arkitekttävling utlystes 2006 kom Wingårdhs arkitekter i Göteborg med ett bättre förslag. – Det här är första gången som vi vunnit en allmän tävling med anonyma ritningar, säger Anders Olausson, som är uppdragsledare för Wingårdhs. Bortsett från den oförställda glädjen över att faktiskt vinna, fanns det ytterligare en parameter som gjorde Orangeriet speciellt. Den här gången var platsen ursprunget till projektet, snarare än vad huset skulle användas till. – Oftast är det tvärtom, att någon har ett behov av 48 GLAS 3.2015 / orangeriet i borås / ett innehåll och vi löser en byggnad runt deras behov förklarar Anders Olausson. Dessutom, som grädde på moset, fanns det uttryckliga önskemål om att det skulle vara ett ekologiskt glashus. Något som kan vara lite trixigt att få till, fortsätter arkitekten. – Vi löste det, så gott det gick, med naturlig ventilation. I det översta ”bandet” på huset finns luckor som öppnas automatiskt när det behövs. Och i de lägsta glaspartierna finns stora skjutdörrar som kan ställas på vid gavel under varma sommardagar. När dörrarna dras åt sidan öppnar sig Orangeriet som ett såll och förstärker intrycket av ljus och rymd. Solskyddsgardinerna i varje ruta dras automatiskt upp – eller ner- beroende på väderlek. – Men för att temperaturreglering med naturlig ventilation ska fungera smidigt, bör de som vistas i huset också kunna acceptera att inomhustemperaturen växlar någon grad. Det är svårt att hålla en lika jämn temperatur som med tekniska apparatlösningar, säger Anders Olausson. Vid sidan av kaféet och lunchrestaurangen som drivs Sitter i glashus. Anastazia Kronberg är enhetschef för Orangeriet i Borås. ”Det här var en stenlagd öde plats utan belysning tidigare”, berättar hon.