Tidningen Energi 1
– Nu har vi säkrat vinterns bränsle, säger Jonas
Vestun, bränslestrateg på Jämtkraft. Här framför lagret vid Lugnsviksverket i Östersund. Det har varit ett överflöd i många år, men i år har det varit ovanligt tufft att få ihop alla leveranser. Jonas Vestun, bränslestrateg, Jämtkraft len använder det själva nu, till exempel de baltiska länderna. Vi ser nu att priserna ökar – för värmebolagen är det bra om de kan säkerställa långsiktiga avtal, säger Raziyeh Khodayari. Ett sätt att öka tillgången är att få igång produktionen av grot som successivt minskat under senare år på grund av minskad efterfrågan. – De låga priserna har inte motiverat nya aktörer att komma in, men det kan förhoppningsvis ändras nu. Idag är det framför allt i södra Sverige man tar ut groten, medan man i norr i vissa fall bara tar ut 10–20 procent. All grot kan dock inte användas, det vore inte hållbart. Enligt Energimyndighetens analyser kan man ta ut 50 procent av groten utan att riskera miljömålen. Samtidigt pågår en diskussion inom EU där ett av förslagen är att förbjuda användning av grot, eftersom det anses vara ett primärt skogsbränsle (se sid 24). – Om detta förslag beslutas måste vi köpa utsläppsrätter för de här bränslena. Det kan handla om en fördyring på fem miljarder kronor för branschen. Men förhoppningsvis går det inte igenom, säger Raziyeh Khodayari. D et är inte bara det turbulenta omvärldsläget och EUdiskussioner som ökar osäkerheten på marknaden. Konkurrensen om själva bioråvaran skärps allteftersom, vilket bland annat framkommer i Fossilfritt Sveriges färdplan för bioenergi, från 2021. Det gör att alla branscher inte kan få så mycket bioråvara som de behöver, enligt färdplanen. Men branschorganisationen Svebio håller inte med om denna beskrivning. – Vi har potential att täcka alla behov. Utmaningarna är att skala upp produktionskapaciteten och få bort Det är bra om värmeföretagen kan säkerställa långsiktiga värmeavtal. Raziyeh Khodayari, ansvarig för bränslefrågor på Energiföretagen TIDNINGEN ENERGI NR 3 2022 21 FOTO: DANIEL IVARSSON