Utmärkt Skåne 1
BJERREDS STATION BJERRED STATION – ALLT I EN UNIK
MILJÖ Det gamla stationshuset i Bjärred från 1901 har bytt spår, men namnet är detsamma. Sedan sommaren 2021 erbjuder krögaren Stellan Colt en mix av restaurang, bar och mötesplats för konferenser och konserter i Bjerred Station. Verksamheten går verkligen som tåget – där antalet konferenser ökade från 150 till 170 det gångna året och intresset för sommarspelningarna är så stort att han tvingas tacka nej till en del artister. Text Joakim Löwing Foto Pressbild Bjerreds Station är ett gammalt stationshus som ligger ett par hundra meter från havet vid Skånes västkust. Det invigdes 1901 och var då stationshus till tåget som gick mellan Lund och Bjärred. På senare år har det K-märkta huset även varit busstation och en fritidsgård. När den sistnämnda lades ned jagade Lomma kommun nya hyresgäster – och det var då Stellan Colt slog till. – Det var mitt under pandemin och jag drev Slagthuset i Malmö – som ju är en jättestor anläggning med sina 9 000 kvadratmeter med restaurang, konferenser, mässor, konserter och teater. Jag lockades av att ta tag i något nytt och i juni 2021 öppnade vi restaurangen och baren i Bjerreds Station. Eftersom restriktionerna släpptes under sommaren blev det ett stort intresse redan från start, berättar Stellan. Hur beskriver du ert koncept? – Tanken från första början är att erbjuda en mötesplats som har både lunch, middag och noga utvald dryck – allt i en unik miljö. Hit ska man komma för att äta och dricka gott, samt umgås. Något som vi satsar mycket på är också konferenser. Där har vi fyra olika rum och fokus ligger på lednings/styrelsegrupper 12 eftersom rummen inte är så stora. De tar max 14 personer. Genom mitt stora musikintresse är namnen döpta efter ikoniska artister – de heter Iggy (efter Iggy Pop), Jagger, Dylan och Bowie. Det känns lite kul och häftigt när ett företag ringer och bokar in exempelvis Iggy ett visst datum. Jag antar att det inte var så mycket konferenser det första året, då pandemin fortfarande härjade. Men sedan har det ökat rejält? – Ja, verkligen. Under 2022 hade vi 150 konferenser och 2023 cirka 170. Intresset för representationsmiddagar har också blivit större och större. Det är en stor fördel att vi har många stora företag i närheten, som Tetra Pak, Alfa Laval och Ikea. Tack vare att många varit nöjda med besöket då de är här med sitt arbete återkommer de även privat för att äta middagar eller kanske fira något. Menyn är bred och spännande – och i ständig förändring? – Ja, det handlar om fortsatt utveckling och förnyelse. Jag ger köksmästaren Sara Berg mycket förtroende och mer eller mindre fria händer. I början hade vi många smårätter, men har gått över mer till traditionella trerättersmenyer. Mest med svenska rätter och lokala