Utmärkt Skåne 1
BRA KÖK OCH KROGAR I HELSINGBORG Det finns en sta
rk palett av bra kök och krogar i Helsingborg. Och på senare år har staden upplevt ett starkt uppsving men starka influenser av havet som ligger inpå knuten. Vi har valt ut ett axplock av några. De flesta i Helsingborg men det finns en som ligger lite norrut. text Redaktionen Tack vare en grupp danska och svenska entreprenörer finns nu en cool food court i Helsingborg – Vagnhall 16. I den gamla brandstationen på Gåsebäck har vagnhallarna byggts om för tolv handplockade matkreatörer med allt ifrån pizza och hamburgare till sushi, vinbar och syriansk mat på menyn. Totalt kommer det att finnas plats för 1300 besökare, 1000 sittande utomhus och 300 sittande inomhus. Daniel Elmgaard har fungerat som Martin Anderssons högra hand under dessa år som projektet i det tysta pågått. Det var när den danskledda festivalen ”Vi som älskar 90-talet” kom till Helsingborg som Martins intresse väcktes för en food court-satsning på denna sida sundet. Adress: Gåsebäcksvägen 2 Vibliotek har öppnat öppnar sin andra restaurang i Skåne på Söder i Helsingborg. En restaurang som är ett gastronomiskt showroom för Spanien där man delar den spanska kulturen. Här kommer det att erbjudas spansk mat, vin och goda tapas att avnjuta i goda vänners lag. -Jag vill erbjuda ett annat sätt att umgås med vänner och familj i några timmar, en plats som inte bara är en bar eller en restaurang. Här stannar man länge och avnjuter ”äkta” tapas till ett gott vin och upplever den spanska kulturen, språket och musiken, säger Jan Badosa, Viblioteks grundare. Hit kommer man för den avslappnande atmosfären, för musiken och för mixen av det informella, det unika och det autentiska. I Spanien händer allt runt torgen och Vibliotek vill göra Söder till ”la plaza de Helsingborg”. Adress: Carl Krooks Gata 25 Att kliva in på Château Forêt i Helsingborg är som att stiga rakt in i en väns vardagsrum. Det är varmt, intimt och ombonat och här går trivsel alltid före etikett. Maten lagas med stor kärlek och omsorg om råvarorna som i allra största mån är närproducerade, med inspiration av både det franska och det svenska köket. På menyn hittar du exempelvis moules frites, skånsk flankstek, chokladpudding och crème brûlée. När det kommer till vinkunskapen är den lika stor här som på syster-vinbaren Avant La Forêt några dörrar bort. Adress: Château Forêt, Södra Storgatan 19 och Avant la Forêt, Södra Storgatan 15 Rickard Olsson, välkänd krogprofil i Helsingborg, är kökschef över AMA Nikkei Restaurang och Rooptop Bar som huserar på Clarion Hotel Sea U. Rickard har tidigare drivit restaurang Terassen men också arbetat på Sillen & Makrillen i Helsingborg. AMA betyder sea woman på japanska och är taget från fridykartraditionen i Japan där kvinnor dyker efter ostron och pärlor på havets botten. Det passar också perfekt då man serverar ostron från Västkusten som fiskas genom fridykning av den kvinnliga varianten på sea woman i Sverige - Lotta 26 Klemming. Maten är inspirerad av Nikkeiköket som genom sin kombination av peruansk och japansk mat ger japansk elegans med hettan och syran från det peruanska köket genom chili, lime, rötter och potatis. Utifrån ett koncepttänk och en avsmakningsmeny guidar man gästerna igenom en smakupplevelse om de så vill. Adress: Kungsgatan 1, Helsingborg Redimat är restaurangen som serverar husmanskost från grunden med ledorden lantligt, rustikt och hemlagat. Restaurangen ägs och drivs av två unga och energifyllda tjejer som träffades på restaurangskolan i Åre. De har båda jobbat inom branschen sedan 15 års ålder och har hunnit med att jobba på allt ifrån kvarterskrogar till välkända restauranger. Nya utmaningar lockade och därför öppnade de hösten 2015 Redimat här i Helsingborg. Deras mål är att skapa en genuin och hemtrevlig känsla som gör restaurangen till en naturlig mötesplats. Redimat är restaurangen där både stammisarna och de spontana lunchgästerna som vill äta riktigt god mat i mysig miljö samlas. Kommer man hit en lunch, kan det vara svårt att få bord om man inte bokat. Redan från start har de haft ett helhetstänk för vad som serveras. Luncherna till exempel serveras alltid med fräsch sallad, hembakt bröd och kryddsmör och med en liten, välbakad kaka till kaffet efter maten. Adress: Badhusgatan 4, Helsingborg