Bumsen 1
Smaktur på olika produkter framme, och jag får sm
aka lavendelhonung och honung med kakao. Det är mumsigt. Men jag nöjer mig med ett inköp på två svampkryddburkar. Efter det kryddiga besöket kör vi vidare på små vägar till Hammenhög där vi gör ett besök i butiken ”En liten bit av Medelhavet”, där jag inhandlar vinbladsdolma som vi ska prova på i kväll. Jag börjar bli hungrig. De har inget café men en fin trädgård inredd med växter importerade från Grekland, förklarar Mia. Det tar sedan inte lång tid till lunchstället. Jord & Bord Örnahusen i Borrby välkomnar oss. Denna restaurang serverar bara vegetarisk mat. Jag äter en grillad surdegsmacka med rostad blomkål, svartkål, karamelliserad lök och cheddar, serverad med aioli och gröna blad. Hur gott som helst. De flesta i sällskapet tar restaurangens huvudrätt: Grillad spetskål med picklade grönsaker, bulgur och getost. Beskrivningen lät väldigt god tills jag kom till ordet getost. Jag tycker inte alls om getost. Inte sniglar, musslor eller grodlår för den delen heller. – Äter du inget fransk? Du som är fransyska, frågar Jonas Hallström som får agera sweeper idag. – Jo, ratatouille, svarar jag med en blinkning. Idag är jag i alla fall mycket nöjd med mitt val. Surdegsmackan är frasig och smakrik. Maya är den enda som provar restaurangens bakade zucchini fylld med bön-, tomat- och svampragu serverad med en mozzarella-, tomat- och gurksallad och hembakad focaccia. Jag sneglar på hennes tallrik. Jag borde kanske ha valt det. Också. Bumsen 5 2023 25