TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Höga priser i ett allt hetare E
uropa
TIDNINGEN TILLVÄXT Biokol i krukan ska ge en bra s
tart
TIDNINGEN TILLVÄXT Ärter och bönor kan rädda värld
en
TIDNINGEN TILLVÄXT Projektchef Christin Rappe om v
iljan att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Stf chef Handelsbanken på Öland
Krönika Livet på landet skapar livskvalitet J 14 Tillväxt ag är uppvuxen på en skogs och lantbruksfastighet i en liten by nära Vilhelm Mobergs bygder i Småland. Det har lagt grunden till mitt starka intresse för både egna och andras djur samt odlingar av alla de slag, stora som små. Från min barndom har jag många härliga minnen från byn där jag är uppvuxen, inte minst av en äldre kvinna som odlade alla grönsaker man kan tänka sig och av mina föräldrar som mjölkade varje dag, år ut och år in. Mitt intresse för svenskt lantbruk slutar inte där utan har med åren spätts på genom att jag haft förmånen att lära känna och arbeta med Handelsbankens skogsoch lantbrukskunder på ett flertal kontor. I DAG JOBBAR jag på bankens kontor på Öland och bor på en gård med både nötkreatur, hästar och höns. Min man driver sedan många år tillbaka släktgården med kött och spannmålsproduktion. Jag vet inget mer fantastisk än att få ha djuren och naturen utanför köksfönstret. För mig har detta varit en del av min Växthus konkurrerar ut spatunnor. uppväxt och mitt starka intresse för hästar har gjort valet enkelt för mig. Efter pandemin har jag till min stora glädje sett ett uppsving för att odla i både krukor och trädgårdsland, i både smått och stort. Växthus konkurrerar ut spatunnor och man kan fråga sig om detta är en trend som har kommit för att stanna. ATT ODLA GRÖNSAKER efter årstid förenklar jobbet med att förvara det man odlat, men kräver viss planering och eftertanke om vad det är vi äter under året. Att inte ha för stora ambitioner och odla för många sorter, utan i stället satsa på lättodlade grönsaker som kan skördas länge och är lätta att lagra kan bidra till att odlingstrenden håller i sig. En favorit för mig är grönkålen, som går att variera i många former, soppor, chips, pizza, smoothies, ja listan kan göras lång. Ju mer man lär sig, desto mer uppskattar man det man har och kan utveckla. Livskvaliteten ökar för många när man känner en tillfredsställelse av att bo på landsbygden och att ha möjligheten att odla egna produkter. Detta tillsammans med våra lantbruk som inspirationskälla blir ett hållbart och vinnande koncept för framtiden. IDA PETERSSON Utbildning: Finansiell ekonomi, Växjö universitet. Befattning: Stf chef Handelsbanken på Öland. Ålder: 38 år. Intressen: Hästar, trädgård, matlagning. Dold talang: Har guidat om byns historia på Öland.
TIDNINGEN TILLVÄXT 481 600 hektar vete odlas i Sve
rige
TIDNINGEN TILLVÄXT Potatis är hans favorit
TIDNINGEN TILLVÄXT Många gör affärer i städerna
TIDNINGEN TILLVÄXT Tjurarna ger identitet och puls
till gården
TIDNINGEN TILLVÄXT Elnätet ska byggas ut för 100 m
iljarder kronor
TIDNINGEN TILLVÄXT Mycket att tänka på vid arvskif
te