TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Höga priser i ett allt hetare E
uropa
TIDNINGEN TILLVÄXT Biokol i krukan ska ge en bra s
tart
TIDNINGEN TILLVÄXT Ärter och bönor kan rädda värld
en
TIDNINGEN TILLVÄXT Projektchef Christin Rappe om v
iljan att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Stf chef Handelsbanken på Öland
TIDNINGEN TILLVÄXT 481 600 hektar vete odlas i Sve
rige
TIDNINGEN TILLVÄXT Potatis är hans favorit PROFILE
N Med potatisen som favorit Lapskojs och potatisbullar är två av kocken Stefan Ekengrens kärlekar. Han har just utkommit med en bok om sin favoritråvara – potatis. Husmanskost är hans passion och skolmaten lade grunden till det stora matintresset. Text Martin Röshammar Foto Kristina Sahlén S 16 Tillväxt tefan Ekengren älskade skolmaten. För ett hem med knaper ekonomi var den räddningen. Nu är han kock sedan länge, men det dröjde innan han kände sig hemma i de ofta hårda restaurangköken. Han brinner för husmanskosten OCH för en bättre arbetsmiljö. Snart öppnar lunchserveringen på Restaurang Hantverket i Stockholm. I närheten finns både Stadion och Humlegården och inne i köket är det, som det verkar, fokuserat men ganska lugnt. Stefan Ekengren växte upp i de ruffigaste delarna av Stockholmsförorten Jakobsberg där till exempel skådespelaren Mikael Persbrandt också tillbringade sin ungdoms dagar. Hemmet var kanske inte fattigt, men de hade det knapert, middag åt man sällan och kylskåpet var alltid tomt. Så skolmaten blev viktig för Stefan, som idrottade mycket. – Det var en högtidsstund varje gång det var skolmat, jag var väldigt nyfiken: Vad blir det för mat i dag? Att de här människorna stod där och lagade mat åt oss, jag kommer ihåg att jag Annabelle är en tidig sort. reflekterade över det, att det var en sådan fest att få deras mat. Inte heller uppfattade jag att mina kompisar någonsin pratade negativt om skolmaten, säger Stefan Ekengren och fortsätter: – Personalen visste att några av oss Bästa sorten: Annabelle. Det är en finsk sort som kommer tidigt. Den finns ofta bland delikatesspåsarna i butikerna på försommaren och på sommaren. FOTO: SHUTTERSTOCK inte hade det så fett. Så ibland fick man komma tillbaka på eftermiddagen för att äta igen. DÄR, I SKOLAN, föddes matintresset för Stefan Ekengren. Sedan, efter att ha gått restauranglinjen med bra praktikplatser, närde han fortfarande en dröm om att bli fotbollsproffs. Det >
TIDNINGEN TILLVÄXT Många gör affärer i städerna
TIDNINGEN TILLVÄXT Tjurarna ger identitet och puls
till gården
TIDNINGEN TILLVÄXT Elnätet ska byggas ut för 100 m
iljarder kronor
TIDNINGEN TILLVÄXT Mycket att tänka på vid arvskif
te