TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Höga priser i ett allt hetare E
uropa
TIDNINGEN TILLVÄXT Biokol i krukan ska ge en bra s
tart
TIDNINGEN TILLVÄXT Ärter och bönor kan rädda värld
en
TIDNINGEN TILLVÄXT Projektchef Christin Rappe om v
iljan att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Stf chef Handelsbanken på Öland
TIDNINGEN TILLVÄXT 481 600 hektar vete odlas i Sve
rige
TIDNINGEN TILLVÄXT Potatis är hans favorit
PROFILEN ordentligt, korrekt, det har han svårt f
ör. Han drar paralleller till andra uttryckssätt, som film och musik där man ser och hör perfektionen men att berättar eller spelglädjen får stryka på foten. Hellre ska det vara fritt, som han säger det. Kreativiteten är viktig. Han har gått sin egen väg på många sätt. Han, som kallar sig själv för dagdrömmare och ofta låter tankarna sväva bort, har jobbat hårt men inte hos någon av de stora kockarna eller krögarna, förutom Karin Fransson, och då var han 30 år gammal. I stället har Stefan Ekengren läst massor, allt han har kommit över, om mat och matlagning. De där dagdrömmarna kan ibland På Stefan Ekengrens restaurang Hantverket är det husmanskost som gäller. Man hanterar många olika potatissorter där, allt beror på vad som ska tillagas. leda till helt nya maträtter men de kan också handla om den mackkrog han skulle vilja öppna. Han håller också, tillsammans med en kompanjon, på med att ta fram ett jordärtskockschips. Ansiktet lyser upp igen – han skulle vilja sälja chips i små öppna papperspåsar över disk. – Å, ett chipsställe! Där det står folk i vita rockar och säljer nyfriterade chips. Det stället går jag också och drömmer om. > perioder av sin karriär varit ledsen, arg och orolig. Så han, som länge funderade på att byta bana och studera till läkare, poängterar att på Hantverket är det inte bara han som ska få säga hur det ska vara. Även, understryker han, om det innebär att han både måste kommunicera med personalen hela tiden och att han som chef vågar släppa kontrollen. – Det är inte så farligt om det blir fel. Under mina första tio–femton år 20 Tillväxt Å, ett chipsställe! Där det står folk i vita rockar och säljer nyfriterade chips. Det stället går jag också och drömmer om. var jag alltid rädd för att det skulle bli fel. Till slut kom jag bara över det, jag vet inte hur det gick till, säger Stefan Ekengren. Att allt ska vara så rätt, perfekt och PÅ LANDSBYGDEN BOR han sedan 14 år tillbaka, ändå går Stefan Ekengren och längtar till stan, till Uppsala eller Stockholm. – Jag älskar lugnet, tycker om att kunna gå ut i skogen med hunden. Men jag bottnar nog ärligt talat inte riktigt i att bo ute på landsbygden. Samtidigt behöver jag naturen, skogen. Men det förtas av det här jäkla bilåkandet fram och tillbaka. n
TIDNINGEN TILLVÄXT Många gör affärer i städerna
TIDNINGEN TILLVÄXT Tjurarna ger identitet och puls
till gården
TIDNINGEN TILLVÄXT Elnätet ska byggas ut för 100 m
iljarder kronor
TIDNINGEN TILLVÄXT Mycket att tänka på vid arvskif
te