TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Höga priser i ett allt hetare E
uropa
TIDNINGEN TILLVÄXT Biokol i krukan ska ge en bra s
tart
TIDNINGEN TILLVÄXT Ärter och bönor kan rädda värld
en
TIDNINGEN TILLVÄXT Projektchef Christin Rappe om v
iljan att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Stf chef Handelsbanken på Öland
TIDNINGEN TILLVÄXT 481 600 hektar vete odlas i Sve
rige
TIDNINGEN TILLVÄXT Potatis är hans favorit
PROFILEN Potatis ingår i all matlagning på restau
rang Hantverket. > var målet men i väntan på det fick han jobb på ett värdshus i Johannelund, i Vällingby i västra Stockholm. 300 brickluncher serverades varje dag och Stefans ögon lyser när han berättar om jobbet, om turen han hade som fick det. Krögaren där var husmanskostfreak och under mer än ett år lagade Stefan fyra husmansrätter varje dag, från grunden. De flesta var nya för honom, som numera ofta kallas för ”Världens äldsta kock”. Detta epitet beror på att han älskar den gamla, traditionella husmanskosten. NU, MÅNGA ÅR senare, har Stefan Ekengrens tredje bok kommit ut. Denna måndag, bara några dagar efter releasefesten, finns han lite överallt i tidningar, tv och radio plus Bokmässan. Dels handlar det om att han numera är ett namn, en kock som tilldrar sig intresse oavsett vad han gör. Men strålkastarljuset beror också på att han och förlaget valt att sätta potatisen i fokus. Den första tanken, efter böckerna om husmanskost och högtider, var att boken skulle handla om livet på restaurang, varvat med ”någon historia om mitt liv”. Men trots att han skrev mycket hittade de inte riktigt formen för boken, som också skulle vara en kokbok. I den vevan var han med i Morgonpasset i Sveriges Radios P3 och de pratade om potatismos. ”Det var ett sånt jäkla drag.” Folk 18 Tillväxt ringde in och när han lite senare hade möte på förlaget drog han sin potatisidé och alla sa bara: ”Ja, ja, ja!” När Potatis väl blivit en bok, som verkligen är Stefan Ekengrensk och utstrålar hans energiska personlighet, innehåller den nu även historien om potatis, en del om odling och om olika sorter. – Trots att det är omöjligt att täcka alla sorter så ska man få ett hum i alla fall, ett hum om att det finns olika sorter, veta att de finns. Folk känner knappt till någon enda sort även om de vet att det finns sorter och att det finns fast eller mjölig. Man tar en färdig påse ibland. Det gör jag också då och då. Och sen alla potatisrätter, de ska förstås också vara med i en potatisbok. STEFAN EKENGREN PASSAR åter på att hylla skolmaten och minns hur det till exempel i hans skola bjöds på potatisbullar och ”då blev man helt galen”. Lapskojs tyckte han om tidigt, liksom helt vanlig kokt potatis. De där kärlekarna har han haft med sig sedan dess och han tycker att vi i Sverige är bra på att använda potatisen i vår matlagning. Så kastar han sig ut i en fundering kring hur olika synen på potatis är. För de äldre, de som i dag är pensionärer, är potatis ofta samma sak som kokt potatis, ett tillbehör. För yngre människor är potatis en Stefan Ekengren Ålder: 51 år. Är: Kock och krögare på Restaurang Hantverket i Stockholm. Bor: På landet. I Örsundsbro mellan Enköping och Uppsala. Familj: Gift med Jessica. Två barn, Stina och Olle. Aktuell: Med boken Potatis. viktig ingrediens i en massa olika rätter, i allt från pommes frites till potatisgratäng. – Under arbetet med boken besökte jag potatisodlare på Gotland och lärde mig massor. Jag har fått en mycket större förståelse för deras arbete och stora kunskap. Jag insåg Potatis är Stefan Ekengrens tredje kokbok. också att möjligheten att lagra potatis i jordkällare har betytt så mycket för potatisens frammarsch. Vi byter spår när jag frågar om den
TIDNINGEN TILLVÄXT Många gör affärer i städerna
TIDNINGEN TILLVÄXT Tjurarna ger identitet och puls
till gården
TIDNINGEN TILLVÄXT Elnätet ska byggas ut för 100 m
iljarder kronor
TIDNINGEN TILLVÄXT Mycket att tänka på vid arvskif
te