Marknad_Ostergotland 1
TRAVELISTA TEXT: ULF HJELTING FOTO: PRESSBILD TRA
VEL SOUTH USA 01 OSTRONTUR I NORTH CAROLINA I North Carolina kan du åka på en rundtur med fokus på ostron. Det finns nämligen en dedikerad sådan som guidar till statens mest färska och saftiga ostron. Här finns rekommendationer på hemliga kustrestauranger, en lokal ostronodling och fisk- och skaldjursmarknader. Rundturen är skapad av lokala entreprenörer som vill dela sin kärlek till ostron och att stödja lokalsamhället. Ostron är samlingsnamnet på olika typer av mollusker, det vill säga blötdjur som lever i grunt, varmt, salt och rent vatten och består av i princip fyra ostronsläkten: ostrea, crassotrea, ostreola och saccotrea. Salthalten för att dessa ostron ska trivas måste vara på minst 25 promille. Ostron innehåller bland annat serotonin som är ett hormon som påverkar välbefinnandet och ostron anses därför vara ett afrodisiakum och därmed potenshöjande. ® 02 03 04 MATMARKNAD I MISSOURI 100-ÅRIG MACKA I KENTUCKY BBQ I SOUTH CAROLINA Den mest autentiska pulled porkvarianten hittar du i barbecuens hemstat South Carolina, där pulled pork kan spåras tillbaka mer än fem århundraden. På turistrådets hemsida för South Carolina finns en översikt på inte mindre än 220 familjevänliga BBQrestauranger där man kan avnjuta denna saftiga rätt. Och det finns till och med tre BBQrutter som man kan följa: en rutt i bergen, en rutt längs kusten och en rutt för alla övriga restauranger. Pulled pork görs oftast på fläskkarré och tillagningen sker genom låg värme under lång tid vilket ger ett saftigt, mört och smakrikt kött. Namnet kommer av engelskans pull som betyder dra och köttet dras även isär efter tillagningen. Pulled pork kan med fördel tillagas i en slow cocker/crockpot där karrén tillagas under nio timmar tillsammans med vitlök och lök. ® I staden Louisville kan man besöka det 100 år gamla Brown Hotel, känt för sin rätt ”Hot Brown”. Hotellet fick sin rättmätiga plats på den kulinariska scenen under 1920talet när kocken Fred Schmidt år 1926 bestämde sig för att skapa en speciell frukost för hotellets gäster och som var mer intressant, och välsmakande, än skinka och ägg. Resultatet blev en kalkonmacka med bacon och mornaysås. Rätten blev snabbt en succé och serveras fortfarande på hotellet till gästernas stora glädje och det även nu på 2020talet. Denna ”Hot Brown” är helt enkelt smörstekt franskbröd där kalkon och bacon läggs på och som toppas med mornaysås som i princip är en bechamell som bara adderats med ost för extra smak och fyllighet. Allt gratineras sedan i ugn. Lite som våra svenska ”varma mackor” men med lite mer finess. ® I hjärtat av staden S:t Louis i delstaten Missouri ligger matmarknaden City Foundry STL som öppnade 2007. Denna byggnad uppfördes ursprungligen för företaget Century Electric som var en av tre stora tillverkare av motorer och generatorer. Här kan du idag göra kulinariska upptäckter bland 17 olika matställen och uppleva flera lokala specialiteter på en ytan på över 60 700 kvadratmeter. Till exempel kan du prova kreolklassiker på 4 Hens Creole Kitchen, som bland annat serverar bakad kyckling och stekta räkor med sina mycket speciella signaturkryddor. Det går även bra att sätta tänderna i kreativa smörgåsar uppkallade efter populära filmer på Subdivision Sandwich Co. Prova en ”I’m The King Of The World” med rostbiff, kalkon, skinka, bacon och Pepper Jack ost eller ”Say Hallo To My Little Friend” med fläsk. ® 24 Östergötland 01 03 KULINARISKA UPPLEVELSER I DEN AMERIKANSKA SÖDERN I de amerikanska sydstaterna är skaldjur, pulled pork och rätter med majs en stor del av matkulturen. Om man vill sätta tänderna i kulinariska höjdpunkterna på nästa roadtrip i USA kan man till exempel åka på en ostrontur i North Carolina, äta pulled pork i South Carolina eller prova över 100 år gamla ikoniska rätter i Tennessee eller Kentucky. 02 04