NG Öresund 1
Krog MALMÖS MINSTA BAR – MED STADENS STÖRSTA HJÄR
TAN Kärleken till mat fick Daniel Cederkär och Elin Rylander att slå slag i sak och öppna ostbutik efter att endast ha sett varandra två gånger. Fyra år efter OST & Vänners öppning har både business och vänskap utvecklats. TEXT: FILIP BEIJER DE TRÄFFADES AV en slump via gemensamma vänner på restaurang Möllan på Möllevången. I sex timmar pratade de om hur man bäst tillagar en boeuf bourguignon och föga förvånande var det just kärleken till mat som förde de båda samman. DET TOG INTE lång tid innan de bestämde sig för att börja jobba ihop när möjligheten att ta över en ostbutik mitt i centrala Malmö dök upp. – Vi hade träffats två gånger innan vi skrev samarbetsavtalet, säger Daniel Cederkär. SEDAN FYRA ÅR tillbaka driver de Ost & Vänner på Triangeln. Butiken var tidiga med att sälja folköl, vilket visade sig vara en populär satsning och förra våren tog man ett nytt steg i utvecklingen och skaffade alkoholtillstånd. VAD SOM BÖRJADE i business har utvecklats till en vänskapsrelation. – Vi är affärspartners och vänner. Från början var vi bara affärspartners. Vi hade ju inte ens hunnit bli vänner så fort som det gick. Nu står vi varandra sjukt nära. Vi pratar varje dag och driver det här bolaget mer eller mindre med daglig telefonkontakt och SMS. Vi skickar nog åttatusen sms om året till varandra, säger Daniel Cederkär och skrattar. I OCH MED alkoholtillståndet kunde Daniel och Elin börja servera vin till osten och den lilla ostbutiken blev plötsligt 84 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2018 Malmös minsta bar med tio sittplatser. Daniel är tacksam för att han själv haft många års erfarenhet av ”compact living” privat. – Hittar du en mindre så kom säg gärna till mig och berätta. Oss veterligen finns det ingen. OSTEN KOMMER FORTFARANDE i första hand att komponeras ihop med drycken. – Det finns så himla mycket ost och många kompositionsmöjligheter. Vi är noga med att säga att vi komponerar. Att komponera bygger på känsla medan en kombination är vetenskap. PÅ ONSDAGAR OCH fredagar spelas det oftast jazz för gästerna i den intima lokalen – något som Elin och Daniel hoppas kan bli en stående punkt på schemat i framtiden. Trots ingredienserna ost, vin och jazz lyckas de slå hål på fördomen om att det per automatik måste vara en pretentiös kombination. – Det värsta skällsordet är att vi skulle vara pretentiösa, det är absolut inte det det handlar om. Vi vill att alla ska känna sig inkluderade. Vi utmanar gärna, men vill inte vara oförståeliga. Vi vill att folk ska fatta vad vi håller på med, säger Daniel Cederkär. OSTBAREN HAR HÄMTAT inspiration från världsmetropolerna New York och Paris men lyckas samtidigt skapa en hemmakänsla. – Vi tar tradition från Paris och ”edge” från New York. Det är viktigt att det är lite opolerat, lite rough och att folk känner sig avslappnade. Vi vill att alla ska kunna komma som de är. Kom med slips om du vill ha det, kom med mjukisbyxor om du vill ha det. OST & VÄNNER har en heltidsanställd, Melissa, som styr det dagliga arbetet i lokalen. Trion har en gemensam regel när det ska köpas in nyheter till sortimentet. – Vi kommunicerar väldigt mycket och pratar oss fram till utvecklingen. Inspirerar och inspireras av varandra och våra kunder. En regel vi har är att alla måste vara överens och kunna känna för en produkt som vi köper in. Det gör att ingen av oss kan spontanköpa något som de andra känner att de inte kan stå för, säger Daniel Cederkär. OCH DET ÄR inte bara ostsortimentet som det är tanke och hjärta bakom. Även spellistorna och livemusiken är välplanerad. – Vi lägger ner mycket tid på spellistorna. När det är tyst i lokalen är det precis som om något är fel. Därför är det viktigt att vi har musik som bidrar till helheten. DANIEL OCH ELIN siktar nu in sig på en vår och sommar med fortsatta ostprovningskvällar med livemusik. En ny fatölsanläggning är i byggstadiet och man är på väg att sätta in en dryckeskyl till. I AUGUSTI SER duon fram emot att premiäröppna en uteservering mot Östra Rönneholmsvägen.