NG Öresund 1
Köpenhamn MASH MASH TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN
KÖPENHAMNS MASH HAR byggt upp ett rykte som primärt mål för kötthungriga köpenhamnare under de senaste nio åren. Efter en rad etableringar som ringar på vattnet efter den ursprungliga restaurangen på Bredgade ett stenkast från Nyhavn och Kongens Nytorv har de nu utposter i allt från Düsseldorf till London. Mash är ett “modernt amerikanskt steakhouse” och deras senaste restaurang har precis öppnat på Gammel Kongevej i Frederiksberg och även om du kan få annat är det fortfarande köttet som står i fokus. Kött från Uruguay, majsfodrade djur i Omaha eller lite dyrare Wagyu från Japan, den stora menyn är rik på möjligheter. Mash, Gammel Kongevej 116, Frederiksberg CARBONARA -FESTIVAL TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN BACH YÊN GRILLBAR LABORATORIEFALAFEL TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN MALMÖS FALAFEL I all ära, men i Köpenhamn finns en ambition att hitta fram till det perfekta receptet. Yusef Houji har en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorieanalys och applicerar sin kunskap på mat – som exempelvis ett 18 månader långt projekt med att få fram vilken sorts kikärter som ger den mest fylliga och den mest krämiga hoummusen. Han gick sedan vidare och tror sig nu ha skapat den ultimata gourmet-falafel-upplevelsen. Från start till mål tar hans falafel två dygn att tillreda och man kan uppleva resultatet i en mysig källarlokal på Österbro. Nordisk Falafel, Nordre Frihavnsgade 55, Österbro 88 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2018 SPAGHETTI CARBONARA, PASTARÄTTERNAS pastarätt och ofta en religiös upplevelse, var tänkvärt nog inte på den romerska matkartan innan andra världskriget. Men sedan dess har rätten närapå skapat sig en position som nationalrätt och är så nära Rom på en tallrik man kan komma. I en äkta carbonara skippar du grädden och den ”bacon” du ska använda är guinciale – den yttre delen av griskinden, hängd och lufttorkad i fyra veckor. Men det finns naturligtvis en lång rad varianter av rätten och vi gissar att många av dem kommer att slåss om Köpenhamnska foodies uppmärksamhet när stadens första Carbonarafestival utspelar sig i slutet av maj. Plats är fortfarande inte tillkännagjord, precis som när det gäller carbonararätten själv ligger mystiken tät. Carbonara-festival, 18-20 maj