Bumsen 1
ARTIKELN PRESENTERAS AV ...OCH NU NÅGOT HELT ANNA
T BLI ETT GLÜHWEINPROFFS BJUD PÅ HEMGJORD GLÜHWEIN E n av de kanske allra mest mysiga traditionerna i Tyskland är den att på julmarknaden och till fallande lappvantar ta sig en kopp rykande glühwein och njuta en stund. Var du än går på en julmarknad i en tysk stad så ringlar köerna till varje Glühweinstånd. Tyskarna älskar det. Jag också. Så nu till jul och nyår passar det alldeles perfekt att klämma in mitt favoritrecept på just äkta tysk Glühwein som trots att det är besläktat med den svenska glöggen i min mening är en helt annan dryck. I Tyskland dricker de Glühwein utan mandlar och russin i ”Glühwein mit Schuss” där de häller i lite sprit, allt mellan Amaretto, tysk korn eller österrikisk Strohrum passar perfekt för den som vill få mer drag i drycken. Att stärka upp Glühwein är enligt tysk tradition helt i sin ordning men ve den som häller vatten i den. Det är absolut inte tillåtet. Receptet jag presenterar här i Bumsen har tills nu varit en hemlighet men då ni BMW-människor är så schyssta så får ni ta del av mitt Zimtglühwein-recept. Det ni behöver se till att ha till hands är följande: 2 kanelstänger brutna i bitar 4-5 stjärnanis 350 gram socker 2 citroner i skivor Några nejlikor efter smak Koka upp en liter vatten med kanel, stjärnanis och socker nedblandat i en stor kastrull. Låt detta koka i tio minuter under lock. Häll på vinet och lägg i citronskivorna. Håll koll på kastrullen och ta bort från värmen så snart den väller upp första gången och låt sedan ditt Glüwein vila i fem till tio minuter. Servera sedan generöst upphällt i stora värmetåliga glas. Kokning tar som bekant bort alkoholen, det kan vara såväl önskat som oönskat. Du väljer givetvis själv om du vill ha den barntillåten eller ej. I brist på tyska julmarknader kan du impa på grannarna med att bjuda dem till ett litet kalas ute i snön om kvällen. För det är så, var än i världen du dricker din Glühwein så är det ute i kylan den värmer mest och är allra godast. HENNING SVEDBERG 38