BIOINNOVATION 2018 1
Skogens tyg Skogens Tyg vill tillverka textil av
skogsråvara – närmare bestämt av pappersgarn. Projektet är ett steg 2 projekt inom BioInnovations utlysning för hypotesprövningsprojekt. Utmaningen som projektet vill undersöka vidare är att göra pappersgarnet mjukt och mer töjbart – och det genom att använda befintlig produktionsutrustning för papper och textil för att lyckas få upp volymerna. Projektet Skogens Tyg är en vidareutveckling av delprojektet Design för återvinning inom innovationsprojektet Etablera närodlad textil i Sverige och hypotesprövningsprojektet Tillverkning av kortfibergarn. – Vi vill i det här projektet prova de positiva resultat vi Foto: Anna Sigge Projektets löptid: September 2018 - augusti 2021 Budget: 8,5 MSEK (varav 4,2 MSEK är offentliga medel) Projektledare: Elin Näsström, Smart Textiles Samverkande aktörer inom projektet: Smart Textiles, RISE Processum, Mittuniversitet, Textilhögskolan, AhlstromMunksjö Paper, House of Dagmar, Ekelund Linneväveriet i Horred, Fiber-X, GA Lindberg, Mondi Paper, Nordic Paper, Sjuhäradbygdens Färgeri, Svenskt Konstsilke, Fjällräven samt Kinnarps. tidigare fått fram i en större skala för att etablera en process som kan bli ett kommersiellt alternativ till de garner – tillverkade av syntetiska fibrer – som finns på marknaden idag, säger Elin Näsström, projektledare för Skogens Tyg. I projektet finns hela värdekedjan med, från papperstillverkare till mode- och möbelföretag – aktörer som vanligtvis inte arbetar tillsammans. Elin Näsström menar att det gör projektet extra spännande. Likaså att behovsägarna utmanar med krav på tygets egenskaper för att få fram en säljbar produkt. Målet är att varje behovsägare ska få en egen kommersialiserbar produkt med sig efter avslutat projekt. Proteinrika livsmedel från skogsindustriella restströmmar Världens befolkning växer och en del av det animaliska proteinet i maten behöver bytas ut mot hållbara proteinkällor. För att underlätta ett sådant skifte har projektet Produktions- och textureringsprocess för proteinrika livsmedel från skogsindustriella restströmmar just klivit på steg 2 inom BioInnovations utlysning för hypotesprövning, med målet att ta fram ett proteinrikt livsmedel baserat på svampbiomassa. Genom att använda en befintlig underutnyttjad sidoström inom massaindustrin hoppas projektet kunna skapa ett försockrat material som sedan kan användas som odlingssubstrat för svamp. Hypotesprövningens steg 1 genomfördes med framgång, där odlingstekniken utvärderades i en pilotreaktor. Det visade sig dock att ytterligare forsknings- och utvecklingsbehov fanns för att tekniken skulle kunna skalas upp och produkten utvärderas för livsmedelsmarknaden. Det gällde både tekniska aspekter i odlingsfasen, texturering av svampmassan samt behov av ytterligare analyser kring 21 marknadsacceptans. För konsortiet blev det därför viktigt att förstärka med ytterligare parter och ansöka om ett steg 2, och hösten 2018 kunde nästa steg i utvecklingen starta. – Nu går projektet in i nästa fas med starka partners som Holmen, RISE och Marlow Foods (QuornFoods). Konsortiet skapar förutsättningar för att vi ska kunna utveckla en produkt som kan nå ut på marknaden på ett bra sätt, säger Erik Kaunisto på RISE som leder projektet.