Energigas 1
Livsmedelsindustri Hos Estrella i Angered utanför
Göteborg produceras miljontals snackspåsar varje år. Chipsfabriken har gått från naturgas till biogas och sänkt sina koldioxidutsläpp med 92 procent sedan 2017. Dessutom bidrar potatisresterna från chipstillverkningen till en ökad biogas produktion. Text: Anna Wahlgren Foto: Sören Håkanlind Biogasen har huvudrollen i chipsfabriken I Angeredfabrikens fikarum ligger flera öppnade chipspåsar. Personalen testar nya smaker som Triple Onions Tomato & Cheese och Mixed Chillies & Sourcream. Här finns också en ny variant av linschipsen som lite otippat har varit en storsäljare de senaste åren och som 2018 röstades fram till Årets dagligvara. Konsumenterna efterfrågar naturliga, svenska råvaror och korta ingredienslistor. Dessutom ställer de krav på företagets miljöarbete, enligt företagets hållbarhetschef Ingela Fondin. Medvetna konsumenter – Konsumenterna blir bara mer och mer medvetna om vad de handlar och vi vill vara ett schyst, modernt företag. Vi vill ju att folk ska välja Estrella och kunna identifiera sig med före taget. Helt klart är att konsumenterna ställer högre krav jämfört med för bara tio år sedan, säger hon. Det gäller inte minst miljöfrågan. – Av ekonomiska och politiska skäl hade vi förstås jobbat med miljöfrågor ändå, men konsumenternas inställning ger oss både kraft och mandat att motivera omställningen till en mer hållbar snacksproduktion, säger Ingela Fondin. Just nu arbetar företaget för att den årliga 20 ENERGIGAS NR 4 2019 pro duktionen av dryga 83 miljoner snackspåsar ska bli koldioxidneutral senast 2020. Redan 2008 bytte Estrella oljan mot natur gas för att driva sin chipsproduktion. När biogaskapaciteten i kommunen var tillräcklig växlade företaget till förnybar gas och sedan 2017 drivs anläggningens samtliga pannor för chipsproduktion med biogas. Göteborg Energi levererar gasen som används till fabrikens fritöser, medan lokalerna värms upp av överskottsvärme från chipsproduktionen. – I samband med att vi tecknade avtalet ställde vi om och har nu 80 procent förnybar energiproduktion. Omställningen innebar en minskning av koldioxidutsläppen med 92 procent, och nu jobbar vi hårt för att minska de sista procentandelarna för att nå vårt mål 2020, säger Ingela Fondin. Hela värdekedjan Att vara koldioxidneutral innebär att man gör insatser för att balansera sitt utsläpp av koldioxid, som är den vanligaste växthusgasen, så att det till slut blir ett nollnetto. Det kan ske genom exempelvis energieffektivisering, byte av energikällor och klimatkompensering. Estrella arbetar parallellt med alla tre. – Målet omfattar initialt de energikällor som ”Vi jobbar mycket med vårt avfall från tillverkningen. Vi skalar inte chipsen längre, och slipper därmed skalresterna. ” Ingela Fondin, hållbarhetschef på Estrella