NG Sthlm 1
Krog MATHALLENS RENÄSSANS Efter en minst sagt tuf
f period har mathallarna sett en ljusning den senaste tiden. Vi träffar Johan Fors som driver Erth i Hötorgshallen. TEXT: PELLE TAMLEHT JOHAN FORS OCH Fredrick Rickardsson har lång bakgrund inom restaurangbranschen sedan innan, och vid sidan av detta har den ena tävlat i professionell matlagning och den andra varit inne i dagligvaruhandeln. Det är väl nästan en så perfekt meritlista man kan ha för att driva en kombinerad restaurang och delidisk, och sedan årsskiftet har duon tagit över som VD samt Vice VD för Erth i Hötorgshallen. Ni öppnade här för snart ett år sedan. Hur har det gått? – Svinbra, kort sagt. Vi öppnade i mars 2022 och fick ganska snart möjligheten att även ta över ytan mittemot vilket gjorde att vi kunde ha en större serveringsdel. Sen när G Nilsson lade ner och deras disk också blev ledig. HJÄRTAT TILL ERTH är rotisseriet där dagens rätt tillagas. Och förutom denna står bland annat matiga mackor såsom Reuben Sandwich och hemlagad husman på menyn. Hur stor del av er försäljning består av restaurangen och hur stor del står avhämtningen för? – Det är lite svårt att säga i nuläget då vi tog över G Nilssons disk så pass nyligen. Men det är ganska jämt fördelat skulle jag säga. 72 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2023 Vad är den stora skillnaden på att driva en verksamhet i en mathall jämfört med en fristående krog? – Utan tvekan det direkta mötet med gästen. Det är ovärderligt att få den direkta feedbacken som du får av att se ansiktsuttrycken på gästen när maten kommer ut, eller till och med hinna byta några ord med dem. Då har du även möjlighet att korrigera om de saknar något. Hur ser era kunder och gäster ut? – Oj, det är verkligen alla och det är det som är så kul. Det är många äldre stammisar men också en hel del yngre kunder som hittar hit delvis från företagen här i kvarteret. Märker ni av på något vis att folk har mindre i plånboken? – Vi har ju bara funnits sedan mars så vi har inte någon tidigare januari att jämföra med, och varken 2022 eller ännu mindre 2021 var knappast representativa försäljningsmässigt. Januari är generellt en långsammare månad men det jag kan säga är att vi säljer helt enligt prognos. Så det är skönt. Östermalmshallen har nyligen byggts om och bara ett par kvarter bort här öppnar i dagarna en helt ny foodcourt. Är det dags för mathallens renässans? – Det får man nog verkligen säga. STOCKHOLMS SENASTE MATHALL En ny mötesplats för streetfood har öppnat mitt i city. TEXT: PELLE TAMLEHT DEN 20 JANUARI öppnade Sthlm City Food Hall på Klarabergsgatan i centrala Stockholm. Hallen samlar åtta olika restauranger som tillsammans serverar mat från hela världen. – Med Sthlm City Food Hall vill vi skapa en mysig och modern restauranghall för alla som vistas i city oavsett om det är för jobb, shopping, AW eller kvällshäng. Därför satsar vi extra hårt på inredningen, stämningen och utbudet av mat och dryck, säger Einar Örn Einarsson som ligger bakom satsningen. BLAND DE AKTÖRER som ingår i satsningen märks Mackverket, Zócalo, Bun Meet Bun samt Coco Fresh Tea & Juice. HALLEN FÖRFOGAR ÖVER en yta om närmare 400 kvadratmeter och erbjuder 200 sittplatser samt en uteservering under sommarhalvåret. Under helgerna höjs temperaturen med hjälp av dj:s.