Omtanke 1
vilka dagar man ska ses framöver samt de skriver
sina inbjudningar. – Efter första träffen har var och en med sig tre inbjudningar i fickan när de går därifrån, förklarar Martina Jönsson. Tanken är att middagarna ska ske hemma hos deltagarna. Om det av någon anledning inte går är det okej att träffas i en lokal. Men Martina menar att det finns många fördelar med att ta in folk över sin egen tröskel. – Det handlar om att öva på att bjuda hem folk. Det finns mycket som man måste tänka på och planera inför en middagsbjudning. Vilken mat ska man bjuda på? Det måste upprättas en inköpslista och måltiden ska förberedas i tid. Det kanske behöver städas, fixas servetter och sedan ska de hinna duka lite extra fint, berättar Martina Jönsson. Dessutom ska värden eller värdinnan fundera på vad de ska prata om när de ses. Om det blir tyst kan middagsdeltagarna plocka fram så kallade ”Pratkort”. – Man drar ett kort med förslag på olika samtalsämnen. Det kan vara bästa tv-programmet och alla får berätta om sin favorit, eller man ska beskriva ett semesterminne eller kanske ett resmål man tycker om, säger Martina Jönsson. Om någon av middagsarrangörerna fortfarande bor kvar hemma brukar arrangörerna be föräldrarna att hitta på nå50 | www.ssil.se got annat den kvällen. – Föräldrar vill ofta väl, och har en benägenhet att hjälpa till – ibland kanske lite för mycket. Tanken här är att deltagarna ska känna att de klarar av att bjuda hem folk själva, förklarar Martina Jönsson. Menyer i en app Vid planeringen av menyerna utgår de från appen ”Matglad” som Hushållningssällskapet har tagit fram. Den är speciellt anpassad för att inspirera och hjälpa personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder att planera och laga mat. Appen innehåller ett hundratal enkla vardagsrecept med matbilder och steg för steg-instruktioner om hur man ska gå till väga. – Den är ett jättebra verktyg. Recepten är inte näringsberäknade, men det finns ändå ett stort hälsotänk i dem. Det är grönsaker till varje rätt och allt är upplagt enligt tallriksmodellen. I appen skapar man också en inköpslista, förklarar Martina Jönsson. Medan pilotprojektet pågår får deltagarna ekonomiskt stöd för att köpa mat. Efter varje middag får deltagarna fylla i en utvärdering. Gästerna får en variant och värden/värdinnan en annan. – Det här är ju ett pilotprojekt och vi vill ständigt förbättras, säger hon. Martina berättar att en av erfarenheterna de lärt sig är att det fungerar bättre när värden eller värdinnan tillsammans med cirkelledare början en stund innan de öv: