Maxikökets Broschyr 1
Maxiköket tipsar v 25 Svinntips! Spara sparrisska
l, ändbitar och sparrisMatjessill med vit sparris och ostkräm Ostkräm 150 g Kvibille lagrad cheddar 1 ägg 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 tsk salt 1 dl vispgrädde 2 dl rapsolja 1 förp (à 300 g) rädisor (gärna olika färger) 1 förp (à 250 g) vit sparris 1/2 citron 2 förp (à 215 g) Abba matjessill 20 g färsk gräslök 1 förp (à 100 g) ärtskott 1. 2. 3. 4. 5. 6. 4 portioner Medel Tid: under 30 minuter kokvattnet. Koka sparrisresterna i kokvattnet och tillsätt 3 dl vispgrädde. Koka sparrisresterna mjuka och mixa till en slät soppa. Ostkräm: Riv osten grovt på ett rivjärn. Mixa ost, ägg, vinäger och salt i en matberedare. Koka upp grädden i en kastrull och häll över ostblandningen. Mixa till en slät kräm. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning tills det binder ihop till en majonnäs. Dela rädisorna och lägg i kallt vatten, så att de blir krispiga. Skala sparrisen och skär av ca 2 cm av nedre delen. Pressa ur citronsaften. Koka upp saltat vatten och citronsaften i en kastrull. Koka sparrisen 5-7 minuter, eller tills den är mjuk. Finhacka gräslöken. Häll av rädisorna. Lägg sparris och ärtskott på ett stort fat. Ringla över ostkrämen. Toppa med sillbitar, rädisor och gräslök.