NG Gbg 1
och vi sålde slut på varenda rätt innan klockan 2
1.00. Det var nervöst men kul att stå i restaurangkök första gången, vi dansade till Spice Girls hela passet. Du är alltså Nudel-Jimmy med svenska folket från och med nu? – Med tanke på min första rätt i Sveriges Mästerkock och att jag sen gjorde Noods, så kanske det blir en automatisk nudelstämpel. Jag axlar också gärna rollen som nudeldrottning, men gillar i stort sett all mat. I tävlingen måste vi visa att vi kan hantera olika typer av matlagning. Flera av mina bästa rätter där är inte asiatiska. SVERIGES MÄSTERKOCK HAR sållat fram flera vinnare med asiatisk fokus, däribland Jennie Waldén och förra årets Christin Kashou. – Att tävla året efter Sveriges kanske absolut bästa mästerkock och också laga asiatiskt är tufft, man måste nischa sig. Samtidigt är asiatisk matlagning extremt stort med matländer som Kina, Japan, Vietnam, Thailand. Bara Kina är större än hela Europa, vi skulle kunna vara tiotusen matlagare med helt olika nischer. Hur skiljer sig svensk och kinesisk matkultur? – När man ses och hälsar i Kina kommer alltid frågan ’Chīguòle ma?’, vilket betyder ’Har du ätit?’. Man brukar säga att alla kineser är foodies. Maten har en mycket större plats i den kinesiska vardagen, hur bra eller dålig en dag blir baseras mycket på måltiderna. Hur ser du på asiatisk mat i Sverige? – Det är jättekul att restauranger som Surfers öppnat. Där blir kinesisk mat äntligen sexig. Jag är uppvuxen med att känna mig annorlunda över det som lagades hemma. Det är en härlig revansch att den maten nu är cool. När svenskar lagar asiatisk mat brassar de på med sesamolja, ingefära och sojasås. De glömmer ofta det viktigaste i en sådan kombination, socker. Det är konstigt för mig. Och all svensk ramen är översaltad. Ramen ska vara mild, som en varm kram. Inte en attack. Tack vare min uppväxt och mitt intresse har jag ett annat perspektiv på sådana smaker. DET ÄR OMÖJLIGT att inte bli inspirerad av den passionsdrivne Jimmy Gou. Utöver mat är instagramkontot fyllt av smilgropar, magrutor och växter. På balkongen i söderläge odlas mynta, koriander, persilja, timjan, gräslök, tomat, aubergine, kinesisk broccoli och blommor. Precis som mat förklarar Jimmy att odlingen är ”livskvalité i det lilla”. – Jag skulle kunna gå till en affär och köpa allting, men det är en sådan otrolig njutning i att göra det själv. Som att laga mat. 95 procent av allt jag äter lagar jag hemma. En av mina största utgifter varje månad är att bjuda hem vänner på middag. Jag höll dock på att gå in i väggen en helg när vi var fyra personer i mitt hemmakök som är gjort för max två. 34 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2022 Köksö är det magiska ordet, det önskar jag mig i framtiden. Du har bytt jobb många gånger, när tröttnar du på att laga mat? – Jag är extremt passionsdriven. Jag är jättedålig på allt som är tråkigt och extremt bra på sådant som är kul. Att stå i kök är precis som modebranschen slitigt, men det är fysiskt på ett härligt sätt som jag saknar när jag jobbar bakom en datorskärm med reklam. Mat är väldigt ärligt. En ärlig njutning, en ärlig upplevelse. Det tilltalar våra mest grundläggande sinnen. Vi måste äta för att överleva. Genom alla tider har mat varit något som människor samlats kring och gjort kultur av. Jag har svårt att se att jag kommer tröttna på mat och matlagning. JIMMY GUO JOBBAR fortfarande med reklam på halvtid men sneglar över glasögonkarmen mot ett karriärbyte. I vår ska han hyra in sig på ett kontor med andra matkreatörer för att kunna skapa ännu mer innehåll till sina sociala plattformar. Sedan finns en framtidsdröm om restauranger. – Noods kommer ske igen, någon gång innan sommaren. Det är ett koncept som hade varit kul att satsa på mer långsiktigt. Men jag skulle vilja ha flera olika restauranger, det är ju omöjligt att bestämma sig för bara ett koncept. Mode, reklam, mat – vad är röda tråden? Hur ser framtiden ut om vi tittar i spåkulan? – Måste jag veta? Jag är verkligen ingen resultatorienterad person som har en framtidsplan typ ”jag ska vara miljonär inom si och så många år”. Men kortsiktigt vill jag ha mer erfarenhet av att jobba i restaurangkök. Sveriges Mästerkock visas på onsdagar i TV4. ”Min idol är Nigella Lawson. Hon är en ikon på så många sätt. Vältalig, porrig och göttar sig”