NG Sthlm 1
södra Europa? Det beror ju helt på volymerna som
ska tillagas. Går det att tänka kreativt och konstnärligt när man tar fram rätter på det här sättet? T: Jag har jobbat som kock tidigare och det här är annorlunda, men å andra sidan får du möjligheten att nå väldigt mycket människor med det du gör. Man kan bidra till en större förändring hos många fler. Som att få fler att äta växtbaserat. Det är häftigt. M: Vi utgår från priset, var det ska landa och så jobbar vi bakåt. Jag har arbetat som kock i hela mitt liv. Jag brinner för yrket och trodde aldrig jag skulle jobba på IKEA. Men det är just det Tim säger, att man når så många människor. Vi kan verkligen påverka! Vad rekommenderar ni på menyn, är det köttbullarna? T: Nio av tio gånger tar jag plantbullarna. Jag tycker de är fantastiskt bra. M: Helt klart plantbullar. Och det är inte för att sälja in det. Dels är det ett medvetet val, att det är bättre för både min kropp och för världen. Men jag tycker också att det är en bättre produkt. Jag scrollade runt lite i kommentarsfältet på er Facebook, er meny engagerar människor. Är det ett konstant gissel att försöka vara lite nytänkande när man jobbar mot en så himla bred målgrupp? T: Jag tror man kan vara både och. Försöka ligga nära till vad som händer men fortfarande behålla den där kärnan av vad som gjort IKEA så framgångsrikt. M: Våra traditionella köttbullar kommer nog aldrig försvinna från menyn men våra kunder har mognat. Vi har högre krav på oss att vara både mer transparenta men också att tillgodose mer hälsosam mat. När medvetenhet går upp måste vi anpassa oss. T: Det är det som är det goda, här kan man vara innovativ och hitta framtiden i den linjen vi vill. I begynnelsen fanns det något som hette IKEA-baren på era varuhus. Det låter som ett briljant koncept, är det något ni haft tankar på att plocka upp igen? T: Det är inget som vi haft några specifika tankar på. M: I grunden är vi ju ett familjevaruhus, den aspekter tänker vi otroligt mycket på. Men vi serverar vin, öl och mousserande här i Gallerian. Så du kan beställa det om du vill. Vänta, så ni har rättigheter? Då har ni ju redan IKEA-baren. M: Ja, hehe, det har vi. Men det är inget vi slår på stora trumman för. Det är en liten del av det vi gör. Jag scannade runt på Flashback och hittade en hyllning till ert potatismos. Vad är nyckeln till det? T: Alla ingredienser vi serverar är utvalda och testade. Men till exempel potatismoset, igen, är hemligt. M: Det kan man säga, det är inget pulvermos utan ett riktigt potatismos. Det finns vissa nyckelingredienser vi valt att jobba med. Men alltså var ligger de här recepten? Allt är så hemligt, är det som Coca-cola, att det bara finns en person som sett receptet i verkligheten? M: De är väl bevarade! Det är väldigt få NR 9, 2022 | NÖJESGUIDEN 41 som har sett det. I samma tråd var det någon som kommenterade att stekytan på köttbullarna är rätt svag, något som även jag noterat. M: När man jobbar i livsmedelsindustri steks inte köttbullarna. De friteras istället och sen körs de i ugn. Det är därför de har exakt samma färg runt om. Vad är nästa steg framåt för IKEA-restaurangen? M: Vi befinner oss verkligen i en förändring. Det som sker i samhället i stort påverkar självklart vad vi äter. Mer och mer av vår mat kommer bli plantbaserad. Det känns som ni skulle kunna vara ganska tidiga på insektsbollen. M: Vi har har faktiskt genomfört tester där vi laborerat med insekter. Om jag säger såhär, kunden är inte där än, men vi tittar på olika alternativ på längre sikt.