NG Sthlm 1
med citron eller lime och ginger ale. Ska vi stan
na i London så finns också London Fog - London Dry Gin, iskallt vatten och absinthe som garneras med grönt äpple. SEVILLA Det recept på Sevilla-cocktailen jag hittar är tydligen en adaption på Sevilla No 2 Cocktail från The Savoy Cocktail Book från 1930. Men då tänker jag genast, ”så vad hände med Sevilla No 1 Cocktail?”. Men i vilket fall som helst så handlar det här om ljus rom och port, ägg och sockerlag. HOUSTON ROYAL OIL Klart amerikanska oljebranschen ska ha sin egen drink. Baserade på Johnnie Walker Red Label Scotch och med Amaro Averna, citronjuice, blodapelsinjuice, Pimms och muscovadosirap. Serveras i martiniglas med bränd blodapelsin. THE BRONX Gin, söt vermouth, torr vermouth och en skvätt apelsinjuice. THE BROOKLYN MANHATTAN New Yorks mest kända borough, och mest kända cocktail. Rye whiskey, söt vermouth, Angostura bitter och ett körsbär. Om vi stannar på Manhattan så finns också Little Italy. En bourbon-Manhattan där Angosturan bytts ut mot Cynar - en italiensk bitter på kronärtskocka. THE BROOKLYN Skapad långt innan stadsdelen hade några hipsterbarer. Whiskey, torr vermouth, Maraschino-likör, Angostura bitter och garnerad med apelsin i ett martiniglas. FLORIDA TRACKSUIT Ett undantag. Tänkte egentligen fokusera på cocktails som heter som städer eller stadsdelar, inte andra saker. För är Florida Tracksuit med så borde Tennessee Cowboy och kanske White Russian också vara det. Men i alla fall. Florida Tracksuit kommer oväntat nog från en bar i Ottawa, Kanada. Apelsinvodka, hallonlikör och Red Bull. Som en träningsoverall i värmen. LONG ISLAND ICED TEA En liten skvätt cola försöker kamouflera ett innehåll bestående av tequila, vodka, rom, triple-sec och gin. OSAKA DRY En slags lekfull martinivariant kanske man kan kalla den. En mix av vodka och sake garnerad med inlagt plommon eller en citrontwist. NEW ORLEANS En stad känt för barliv, sprit och cocktails i allmänhet och kanske Brandy Crusta och Sazerac i synnerhet. Men en cocktail namngiven efter staden har jag aldrig sprungit på. Men den finns. Och den är simpel. Southern Comfort och grapefruktjuice är allt du behöver. BYWATER Vi stannar i New Orleans som också har moderna cocktails. Bywater är ett recept från 2008 (med 288 kalorier) som är döpt efter stadens konstnärliga och karibiskinfluerade kvarter Bywater. Vi ger inga fullständiga recept här men den innehåller rom, Averna (eller Amer Picon), grön chartreuse, Velvet Falernum, Peychaud’s Bitters, Regans Orange Bitters och apelsinzest. CAPE CODDER Du har druckit den, och kanske för ofta. Mycket möjligt att det också var din första cocktail. Vodka och tranbärsjuice. Dock fick du nog inte den riktiga garneringen - citronskiva och mynta. THE VIEUX CARRE En annan kvarterscocktail från New Orleans. Skapad på 1930-talet och döpt efter deras French Quarter. Ett old fashioned-glas med is får sällskapa med rågwhisky, cognac, söt vermouth, Benedictine och Angustura och Peychaud’s bitters. Väldigt New Orleans. LONDON BUCK En populär sommarsvalkare för hundra år sedan under The Roaring ’20s. Namnet kommer från Buck’s Club i London och det handlar om en gindrink THE LOS ANGELES COCKTAIL Det okända kärleksbarnet mellan Manhattan och Golden Fizz. En variant på whiskey sour med söt vermouth och ett helt ägg. Den elake säger sig förstå varför den fallit i glömska. MIAMI COCKTAIL En skapelse från 70-talet med en mix av rom, crème de menthe och citronjuice. Det finns också en Miami Beach Iced Tea som en frisk variant på den från Long Island. Dessutom finns det faktiskt en Miami Vice-cocktail och det tjusiga är att den kom långt innan tv-serien. En tropisk blandning av Strawberry Daiquiri och Piña Colada, väldigt Crocket and Tubbs. LONG ISLAND ICED TEA THE BRONX 58 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2022