Omtanke 1
RECEPT Enkelt i ugnen Tv-kocken Tareq Taylor bjud
er på smarta middagar i nya boken ”Mat på en plåt”. Ugnslagat fungerar precis lika bra en stressig måndag som på helgen när det finns mer tid till matlagning. AV: JENNY FORS FOTO: PETER CARLSSON Boken är utgiven av Bonnier Fakta Kålpudding med rårörda lingon 4 portioner 1 ½ kg vitkål ½ gul lök 2 tsk salt 1 dl ljus sirap 1 tsk ättiksprit, 12 % 50 g smör, att toppa med Färs: 1 gul lök 600 g blandfärs 1 paket frysta lingon, ca 225 g ¾ dl strösocker Gör så här: 1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft. 2. Skär kålen i mindre bitar. Skala och skiva löken. Lägg kål och lök på en plåt. Salta och ringla över sirap. Bland runt och rosta sedan i ugnen i ungefär 30 minuter. Ta ut plåten och blanda kålen med ättiksprit. 3. Skala och finhacka löken till färsen. Blanda lök, färs, kryddor, ströbröd, mjölk och ägg i en bunke. 4. Lägg hälften av den rostade kålen i botten på en ugnsform. Lägg färsen ovanpå kålen och sedan ett lager kål på färsen. Toppa med smör i klickar och baka i ugnen i ungefär 30 minuter. Lägg eventuellt över lite folie efter halva tiden. 5. Lägg under tiden lingonen i en skål och rör ihop dem med sockret. Låt stå och tina. 6. Ta ut formen och servera kålpuddingen direkt, med rå rörda lingon (eller lingonsylt). 60 | www.ssil.se 1 tsk mortlad kryddpeppar 1 tsk mortlad svartpeppar 2 tsk salt 1 dl ströbröd 2 dl mjölk, 3 % 3 ägg Rårörda lingon: Äppeltosca 8–10 bitar 100 g smör 2 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 2 äpplen ca 2 tsk malen kanel Toscasmet: 50 g smör ½ dl strösocker 50 g flagad mandel 1 msk vetemjöl 1 msk mjölk Till servering: lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass Gör så här: 1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft. 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. 3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda äggvispet med mjöl och vaniljsocker och till sist med det smälta smöret till en jämn smet. 4. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra och bröa sedan formen. Häll i smeten. 5. Skala och skär äpplena i klyftor. Stick ner äppelbitarna i smeten. Pudra kanel över kakan och grädda sedan i ugnen i cirka 25 minuter. 6. Smält smöret och sockret till toscasmeten i en kastrull. Rör ner mandel, mjöl och mjölk. 7. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader. Häll toscasmeten över kakan och bred ut den jämnt. Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg. 8. Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.