Omtanke 1
RECEPT Sallad med betor, äpple och dill Sommarbet
or behöver inte kokas. Skiva dem bara tunt, blanda med äpple, kapris och en syrlig dressing - och du har en smakrik och krispig sallad. Ingredienser 4 st 500 g betor t ex , polkabeta, gulbeta, rödbeta 1 grönt äpple 1 dl hackad färsk dill 2 msk kapris 2 msk rapsolja 1 msk äppelcidervinäger ½ tsk salt 2 krm svartpeppar Gör så här: Skala betorna. Kärna ur äpplet. Skiva betor och äpple så stunt som möjligt, gärna på en mandolin. Lägg dem i en bunke och tillsätt dill, kapris, olja, vinäger, salt och peppar. Krama ihop väl. Toppa med dill vid servering. Källa: Grilltillbehör från Arla Köket, kokbok 2015 Kanelkladdkaka med äpple och polkagrisgrädde Klassisk god smakkombination med äpple och kanel som överraskar med polkagrisgrädde. Ingredienser 10 bitar 150 g Svenskt Smör 1 äpple 2 tsk malen kanel 3 dl strösocker 1 dl kakao 2 dl vetemjöl Polkagrisgrädde: 1 dl polkagrisar 2 dl vispgrädde ev 6 krossade polkagrisar och skivat äpple som topping Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Skala, kärna ur och tärna äpplet i små tärningar. Vänd tärningarna i kanelen. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ner socker, kakao och mjöl i smöret. Vänd försiktigt ner äppeltärningarna i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt svalna. Mortla polkagrisarna fint. Vispa grädden och vänd ner polkakrosset i grädden. Toppa ev med några krossade polkagrisar och ett skivat äpple. Receptet är skapat av Aline Timan från Sundsvall och är ett bidrag i finalen i Kladdkakeracet 2015. www.ssil.se | 71