SOMMARFEST Grillspett med grönt ört- och vitlökss
mör Tunnbröd med halloumi, vårlök, paprika, picklad rödlök och tzatziki Fyra portioner Börja med smöret. Mixa vitlök, örter, senap, olja och salt. Blanda eller mixa ner smöret. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl cirka en timme. Skölj och putsa potatisarna. Behåll skalet. Koka dem nästan klara i cirka 15 minuter (så att de är fasta nog att sitta kvar på grillspetten). Skölj och dela körsbärstomater, champinjoner, paprika och lök. Vill du komplettera med något matigare, så lägg till halloumi eller kycklingfilé. Stek kycklingfiléerna, så att de är färdiga. Trä potatis varvat med grönsaker och kyckling/haloumi på grillspett i metall eller blötlagda träspett. Blanda marinaden och pensla spetten. Grilla spetten runtom 5–6 minuter Servera med örtsmöret. Grillspett 8 medelstora delikatess- eller färskpotatisar 8 cocktailtomater 8 champinjoner 1 gul paprika 2 stora schalottenlökar eller en stor rödlök 2 stora kycklingfiléer eller 2 halloumi Örtsmör 2 hackade vitlöksklyftor 1 dl hackade färska örter, till exempel basilika, timjan och dragon 2 tsk dijonsenap 2 msk pepprig olivolja ½ tsk salt 100 g rumsvarmt smör Marinad 2 msk olivolja 1 krm flingsalt 1 krm svartpeppar 2 krm timjan 1 krm rosmarin 1 krm salvia Källa: arla.se och receptfavoriter.se Tunnbröd 8 st 2–3 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 dl öl eller vatten 1,5 msk rapsolja Gör så här Blanda torringredienserna med vatten/öl och olja i en degbunke. Knåda degen länge för ett gott resultat. Rulla degen och dela i 8 lika stora delar. Kavla ut till tunna rundlar, cirka två millimeter. Stek hastigt i varm stekhäll eller het stekpanna tills de fått färg. Om bröden blir för spröda och svåra att rulla, blöt upp dem lite genom att stänka lite vatten på dem. Picklad rödlök i klassisk 1-2-3-lag 2 rödlökar 1 dl ättiksprit (12 procent) 2 dl strösocker 3 dl vatten Skär rödlöken i ringar. Blanda ihop lagen och vispa så att sockret löser upp sig. Lägg i rödlöken och låt stå i kylen över natten. 14 Gör så här 1. Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 minuter. 2. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar. Hacka paprika och vårlök och skär halloumin i skivor, stek allting till det har fått lite färg och lägg sedan blandningen på tunnbrödet, toppa med picklad rödlök och en klick tzatziki och rulla ihop. Källa: köket.se och arla.se Tzatziki ½ gurka ½ tsk salt 2 dl grekisk yoghurt 1 pressad vitlöksklyfta ½ krm svartpeppar