NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu Här är några krogar du bör maxa
notan på under kommande månad, även om öppettiderna kan variera något "på grund av rådande". PLAIS Högbergsgatan 62, plais.se Efter många om och jättemånga men har Fredrik Ander och Anna Unghs krog äntligen öppnat. I mina trakter dessutom, bara en sån sak. Öppet: tis-tor 17-23, fre 17-24, lör 13-24. TENGU Rådmansgatan 14, tengu.se Gänget bakom succéer som Babette och Café Nizza är tillbaka med nytt och det är nudlar som står på menyn. Öppet: mån-sön 11:30-23:00. RÖDA HUSET Malmskillnadsgatan 9, rodahuset.nu Hampus Thunholm har blivit utnämnd till Sveriges bästa bartender. Med Röda Husets cocktaillista visar han varför. Öppet: tis-fre 16-23, lör-sön 12-23. VÖRT GASTROBRYGGERI Lilla Nygatan 2, vortsthlm.se Bryggeri Munkbron har blivit Vört Gastrobryggeri, och stjärnkocken Melker Andersson är med på ett hörn. På matmenyn står smörrebröd i modern tappning, och i kranarna finns såväl egenbryggda som andra väl utvalda öl. Öppet: mån 11-14, tis-fre 11-23, lör 16-23. LIEBLING Timmermansgatan 24, restaurangliebling.com 5 Lokalen på Timmermansgatan har stöpts om otaliga gånger under de senaste tio åren, och inte minst blivit berömd genom serien Rocky under början av 2000-talet. När Sjögräs huserade här under samma era räknades krogen till en av Södermalms bästa sådana. Lokalen togs se Rocky dan över av Anders Öfvergård som kommersialiserade skiten ur den genom att spela in tv-programmet Arga Restaurangen i densamma. Detta resulterade i den förvisso acceptabla krogen Angry Diner, vilken senare hamnade till försäljning på Blocket. Som räddare i nöden klev därefter ägarna bakom Tjoget om och öppnade Paradiso, som i sin tur har stöpts om till dagens germanofila bistro vid namn Liebling. Hängde du med i historielektionen? Det spelar kanske mindre roll, då det viktiga är att krogen för första gången på en 50 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2022 längre tid verkar ha hittat hem. För efter ett drygt år med Liebling tuffar verksamheten oförtrutet på, detta trots att pandemin pågått under hela dess livstid. På matmenyn ryms idel tyskt mathantverk såsom schnitzel, korv och strudel medan vinlistan i sin tur även den frestar med en rad godbitar från samma region, i såväl vid som röd kulör. Vid tillfället för vår recension faller valet på currywurst och schnitzel, såklart. Du åker inte till Italien utan att beställa pasta och pizza heller. Till detta väljer vi potatis i form av sallad och pommes, samt gemsallad och kål i lite olika former. Det låter kanske enklare än vad det är, för det är en konst att få så förhållandevis enkla rätter att dansa. För dans, det blir det. Kanske inte en lättfotad balett utan kanske mer av den livfulla kroppsrytmik som traditionellt utförs till Oompah-musik, för att hålla oss kvar i den tyska regionen. Maten som läggs på våra tallrikar är avskalad och vällagad utan krusiduller, och väl tilltagen i portionerna precis som förväntat. Det är helt enkelt jättegott. I glasen finns givetvis klassisk tysk lager och weissbier direkt från fat, men även ett gäng utvalda hantverksöl för den som vill ha något mer humligt. Här vill vi emellertid slå ett lag för den tyska terroiren som ligger till grund för den gedigna vinkällaren. Vid tidpunkten för vårt besök provar vi såväl en Blaufränkisch som en Spätburgunder som passar utmärkt till det som ligger på respektive tallrik. Det enda lilla abret är väl eventuellt att menyn kanske inte riktigt är en sådan du vill återvända till flera gånger i veckan, så vi nöjer oss tills vidare med en tysk dag i veckan. Prost! Öppet: mån-tor 16-00, fre-sön 12-00. FLICKAN Yxsmedsgränd 12, restaurangflickan.se Blott ett stenkast från nämnda Gastrobryggeri har Daniel Crespi skakat liv i den hedonistiska omakaserestaurangen med sex platser. Boka bord i tid! Öppet: ons-fre från 18:30. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se