NG Sthlm 1
Krog HÄR ÄR SVERIGES NYA MATTIDNING Den 25 januar
i släpptes det första numret av det matiga magasinet Gastronaut. TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: STEFAN WETTAINEN GASTRONAUT ÄR FORMGIVEN i varm och elegant stil med inslag av retro och för formgivningen står Art directorn Jonas Larsson som bland annat har publikationerna Allt om Vin, Vagabond, Magazine Café, Hallen, Elle och American Trails Magazine på meritlistan. GASTRONAUT ÄR EN ny tjock mattidning som grundarna själva placerar i facket bookazine. Bakom satsningen står den mångåriga Gourmetredaktören Tove Oskarsson Henckel tillsammans med matskribenten Jens Linder. Tidningen vänder sig till alla som är intresserade av mat, dryck, krog och angränsande kultur. – Vi ger oss ut i ett kulinariskt universum där det finns mycket att utforska, säger grundarna själva om titeln. DESSA RESTRIKTIONER GÄLLER FRÅN JANUARI 2022 Bland annat måste krogen stänga klockan 23:00. TEXT: PELLE TAMLEHT FÖRSTA HELA ARBETSVECKAN på det nya året kalladel statsminister Magdalena Andersson återigen till en presskonferens om smittoläget, här är några av de nya restriktioner som gäller från och med den 12 januari. SERVERINGSSTÄLLEN. Krav om max åtta personer per sällskap, en meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast klockan 23. ALLMÄNNA SAMMANKOMSTER OCH OFFENTLIGA TILLSTÄLLNINGAR INOMHUS. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs även vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering. 56 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2022 MÄSSOR. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person. DESSA RESTRIKTIONER GÄLLER tills vidare och kommer att utvärderas var fjortonde dag, men i första hand kan man räkna med åtminstone en månad. Andra restriktioner som kommer att börja gälla inom kort är bland annat ett deltagartag vid privata sammankomster på 20 sittande personer, samt ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. SAMTLIGA ÅTGÄRDER FINNS mer utförligt beskrivna på Folkhälsomyndighetens hemsida. BERNS, FOTO: NIKLAS NYMAN VARJE NUMMER AV Gastronaut kommer att ha ett särskilt tema, exempelvis har det första temat Aromernas rike och det andra Den råa maten. – Vi vänder och vrider på ämnet genom berättelser, reportage, foton, illustrationer, recept och tips. Gastronauts testpanel tar fram de bästa råvarorna, vi träffar krogprofiler och vinmakare och givetvis vimlar tidningen av recept – lätta och svårare, men alltid spännande. ÄVEN DRYCK FÅR ta stor plats i tidningen. – Vi ser förstås drycken som en del av måltidsupplevelsen, så alla recept har en egen dryckesrekommendation. GASTRONAUT KOMMER ATT publiceras fyra gånger om året och släpps både som prenumeration och lösnummer.