Maxikökets Broschyr 3/2023 1
Maxiköket tipsar v 14 Svinntips! Omeletten är väl
digt god att ha med som Potatis- och sparrisomelett med ansjovis 600 g delikatesspotatis 1 förp (à 250 g) grön sparris 1 förp (à 150 g) Philadelphia färskost 6 ägg 2 dl vispgrädde 3 dl mjölk 1 förp (à 125 g) ansjovis 2 msk ansjovisspad 1/2 tsk salt 1/2 krm nymald svartpeppar 200 g purjolök 2 msk smör 20 g färsk dill 2 msk olivolja 2 tsk vitvinsvinäger salt och peppar 4 portioner Medel Tid: Under 60 minuter matlåda eller servera dagen efter som lunch. 1. Koka potatisen. Låt svalna. Sätt ugnen på 175°C. 2. Koka upp lättsaltat vatten i en vid stekpanna med hög kant. 3. Ansa sparrisen, skär av den nedre delen om den är grov, och sjud den i 2 minuter i stekpannan. Kyl ner sparrisen under kallt vatten. 4. Rör färskosten mjuk och blanda med äggen. Späd äggsmeten med grädde och mjölk. Häll av ansjovisen, men spara spadet. Smaksätt äggsmeten med ansjovisspad, salt och peppar. 5. Skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjon. Plocka dillen från stjälkarna och hacka stjälkarna. 6. Fräs hälften av purjolöken i smör i 2 minuter (gärna i en stekpanna, storlek 28 cm i diameter som kan stå i ugnen). Vänd ner potatisen, hackade dillkvistarna och hälften av spenaten. 7. Häll över äggstanningen och lägg sparris och ansjovisfiléerna överst. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. 8. Blanda resten av purjolöken, resten av spenaten och några dillkvistar med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar 9. Servera omeletten toppad med dillkvistar tillsammans med spenatsalladen. Recept av Louise Johansson, kock.