Maxikökets Broschyr 3/2023 1
Maxiköket tipsar v 16 Svinntips! Det blir många K
ycklingbullar med mesost och gulbetor Picklade gulbetor: 500 g gulbetor 2 tsk mortlad rosépeppar 1 dl ättiksprit (12 %) 1/2 dl strösocker 2 dl vatten Mesostsås: 2 dl vatten 2 dl vispgrädde 1 kycklingbuljongtärning 1/2 dl mesost 2 tsk dijonsenap 2 krm salt Till servering: Kokt färskpotatis Kycklingbullar: 1 gul lök 1 1/2 dl vatten 1 1/2 dl ströbröd 2 tsk mortlad rosépeppar 1 förp (à 800 g) Kronfågel kycklingfärs 1 ägg 1 tsk salt 1 msk smör 1 msk neutral rapsolja 20 g färsk persilja kycklingbullar, frys gärna in och ta 4 portioner Medel Tid: Under 45 minuter fram vid ett annat tillfälle. 1. Picklade gulbetor: Tvätta och skär betorna i tunna skivor, gärna med en mandolin. Mortla rosépepparen. Koka upp ättika, socker, vatten och rosépeppar. Fyll glasburkar med betor och häll över den varma lagen, låt svalna. 2. Kycklingbullar: Skala och skär löken i bitar. Mixa den med vattnet till en puré. Blanda ner ströbröd och låt svälla ca 5 minuter. Mortla rosépepparen. Rör ner färs, ägg, salt och rosépeppar till en fast smet. Rulla små bullar. 3. Stek kycklingbullarna i smör och olja i en stekpanna 8-10 minuter. Ta upp och lägg bullarna på ett fat. 4. Mesostsås: Rör ner vatten, grädde och smulad buljongtärning i stekpannan. Låt sjuda 3-4 minuter. Rör ner mesost, senap och salt. 5. Kycklingbullar: Hacka persiljan. Lägg tillbaka bullarna i pannan, låt de bli varma och strö över persilja. 6. Till servering: Servera kycklingbullarna med gulbetor och potatis. Recept av Louise Johansson, kock.