Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Jollof rice är en m
ycket populär och välkänd rätt i västafrikanska länder. En välkryddad och smakrik risrätt som en av mina vänner från Nigeria tog med sig till en tjejkväll med mat från olika kulturer. Nu går vi mot ljusare tider, dagarna blir längre och man längtar verkligen till våren. Jag som gillar bubbel tycker att alla årstider ”kräva denna dryck”. Det finns bra cava från cirka 100 kronor, men den här gången har jag valt en något exklusivare variant av mousserande vin från Spanien. Ibland har man kanske möjlighet att lyxa till det lite extra. Jag har också ett förslag på eldigt och mustigt rödvin från Italien som passar fint till en rejäl köttbit innan alla späda vårprimörer kommer till oss. /Text: Liselotte Andersson RAVENTÓS I BLANC – DE LA FINCA 2018 / Spanien-Katalonien / Art.nr 92634 / 211:Den som kan sin cava-historia vet att namnet härstammar från Joseph Raventós som reste runt i Champagne för att lära sig hantverket att tillverka mousserande vin och tog kunskapen med sig hem till Spanien i mitten av 1800-talet. Produktionen av Cava startade 1872 och här har vi en variant av mycket hög kvalité gjord på de traditionella druvorna 60 % Xarel-lo, 30 % Macabeo och 10 % Parellada. En stor del av rankorna odlas utan uppbindning och man har en hög andel äldre vinstockar som ger koncentrerad och unik druvmust. Företaget har funnits sedan 1400-talet och drivs nu i 21:e generationen. Jollof rice – kryddigt ris i tomatsås Smaker från Afrika: Khadija Mohamud / Bonnier Fakta Du behöver: (4 portioner) 4 dl basmatiris 1 liter vatten 1 tsk salt Tomatsås 3 gula lökar 4 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater, 400 g 1 röd paprika 1 habanerochili 3 msk tomatpuré 1 msk curry 1 msk hackad färsk timjan 1 tsk paprikapulver 2 lagerblad 1 buljongtärning 2-3 dl vatten 1/2 dl matolja salt och nymalen svartpeppar Gör så här: Börja med tomatsåsen. Skala och skär två av lökarna i grova bitar. Skala vitlöken. Skär paprikan i bitar. Mixa lök, vitlök, tomater, paprika och chili slätt. Ställ åt sidan. Skala och finhacka den tredje löken. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den fått fin färg. Tillsätt tomatpuré och fortsätt att steka under omrörning. Blanda curry, timjan, paprikapulver, lagerblad och smulad buljongtärning och låt allt steka en stund. Häll ner tomatsåsen, salta och peppra och rör om. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i 30 minuter på låg värme. Skölj riset några gånger tills all stärkelse försvunnit. Koka upp en liter vatten och salt i en stor kastrull. Tillsätt riset och förkoka det i 4-6 minuter. Riset ska vara mjukt med fortfarande ha en hård kärna. Sila av vattnet och låt riset rinna av en stund. Smaka av tomatsåsen med salt och nymalen svartpeppar. Häll i vatten och rör om. Blanda i riset och låt det ånga under lock på låg värme i 15 minuter. Fluffa till riset försiktigt med en gaffel och späd eventuellt med mer vatten. Låt riset sjuda under lock i 10 minuter till. Servera med önskat tillbehör, till exempel en salsa och ugnsrostade bananskivor. Oliver Kördel är Årets Hagdahlskock 2023 Hagdahlsakademien har utsett Oliver Kördel till årets Hagdahlskock med motiveringen ”För ett skickligt förädlande av östgötska råvaror, som väckt uppmärksamhet både i och utanför Östergötland.” Priset som är på 10.000 kronor delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska Sällskap. Oliver driver tillsammans med Östgötakök Restaurang GIN i Norrköping. Oliver Kördel är född och uppvuxen i Norrköping. Han har tidigare jobbat på bland annat Stegeborgs hamnkrog, Den Småländska Kolonin och Restaurang Vollmers. För sju år sedan flyttade han tillbaka till sin gamla hemstad och började jobba hos Karin Elebring och Thomas Hallgren på Östgötakök i Norrköping. Restaurang GIN öppnade i oktober 14 NOLLTRETTON 2016 och blev genast uppmärksammad av White Guide som rankade den som Östergötlands bästa restaurang. Thomas hade visionen om att öppna en ny restaurang som skulle bli koncernens flaggskepp. Konceptet skulle vara menyer med fyra eller sex rätter och mat gjord på svenska och lokala råvaror, men med starka influenser av det franska och nordiska köket. GIN har behållit rankingen under åren den funnits och har även klättrat upp bland de 35 bästa restaurangerna i Sverige. Oliver Kördels två stora drivkrafter är att han aldrig slutar att utvecklas som kock och den direkta responsen han får från gästerna. Han älskar en fullsatt matsal där måltiden och det sociala står i fokus. (DL) Raventós i Blanc har valt att inte sätta ut benämningen Cava på sina flaskor, de tillhör de producenter som vill markera att deras produkter har högre kvalité än så men det är tillverkat enligt den traditionella metoden. Vinet är har legat minst 2,5 år på sin fällning, det är supertorrt och har inslag av nötter, bröd, exotisk frukt och mogna gula äpplen. Det passar utmärkt till mat, kanske en härlig stekt gösfilé med lökbrynta kantareller och vitvinsås? Sötma Fyllighet Syra TAURASI – TENUTA CAVALIER PEPE 2018 / Italien-Kampanien / Art.nr 2236 / 201:Det här vinet är gjort på 100% Aglianico, en druva med oerhört lång historia. Relativt liten, men mycket koncentrerad och kraftfull. Den ger oftast viner med hög syra, tydliga tanniner och mycket mörk färg. Ett års lagring på fat, vilket känns i både doft och smak följs av några år på cementtank innan buteljering. Fylligt och smakrikt med toner av tobak, choklad, plommon och mörka körsbär. Här har vi det perfekta vinet till kraftiga kötträtter av nöt eller kanske älg, gärna med krämiga tillbehör som potatisgratäng eller en gräddig svampsås. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Pressbild