AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN Göteborg PIZZA, VIN, COCKTAILS EL
LER DISCO Malmö TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Ingredienserna i rubriken finns alla med i ett gott liv. Hur man doserar beror på personlighet och tidpunkt. Göteborgs Bov vill erbjuda sina gäster sitt vardagsrum där de fokuserar på pizza, naturliga viner, charkuterier, ost och musik. ”Som hemma, fast ändå inte” som de själva säger. Detta har de gjort med restaurang och delikatessbutik på Gibraltargatan i säkert tio år. Men nu erbjuder de också en nyhet. En satsning vid namn Bov Discobar, belägen på Tegnérsgatan, som erbjuder ungefär samma saker som på Bov - pizza, naturvin, cocktails - men pizzan är romersk till skillnad från de napolitanska på Bov. Dessutom har de klätt härligheten i discoinpackning. – Vår meny är utformad med få antal pizzor som går i stilen romersk- och New York-style. Tanken med Discobar var att vi skulle ha pizza på menyn men att smårätterna, som utgör den större delen av vår meny, ska ta oss ifrån att vara en ”pizzeria” till att bli en restaurang som inte enbart serverar pizza. Vi vill att du ska komma hit för pizzorna men att ni stannar för smårätterna, typ, berättar Augusta Dahlberg. När det kommer till dryck tycks naturvin vara er favoritkategori. Hur har tankarna gått kring ert dryckesutbud? Vad har ni för framtida ambitioner? – På Discobar var det viktigt för oss att ha en helhet. Vi vill att våra drinkar ska vara minst lika bra som vinutbudet. Vi kallar oss för en cocktailbar och en vinbar – hos oss finns något för alla. Naturliga viner känns lekfullt och rätt i tiden. Vi har jobbat med vin på ett naturligt sätt i snart fem års tid och har inga planer på att sluta med det. Däremot har vi även några konventionella viner i vinrummet för den som vill dricka det. ® NYA STURE I MALMÖ TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Precis innan jul var det äntligen dags. Då öppnade den nya versionen av den klassiska Malmörestaurangen Sture på Adelgatan 13. Klassisk krogmark i Malmö där det under över 100 år varit restaurang med namn som alltid inkluderat ordet Sture. Den senaste versionen är under namnet Brasserie Sture 1912 då restaurangens originalnamn Sturehof är upptaget av just Sturehof i Stockholm. Nya Brasserie Sture 1912 lutar sig emot traditioner och trots ny inredning så har de haft stor respekt för lokalens historia. Det samma gäller maten, även om COME TO NORDEN TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Affischerna i utställningen Come to Norden visar hur de nordiska länderna ritade in sig på turistkartan under den första hälften av 1900-talet. Reseaffischerna lockade med storslagen natur bestående av fjäll, fjordar, insjöar och små huvudstäder med historiska 38 sevärdheter. Utställningen består av cirka 130 vintageaffischer från alla fem nordiska länder, producerade mellan cirka 1890 och 1960. Den visas mellan den 11 mars och den 6 november. Nordiska Museet, Djurgårdsvägen 6-16, nordiskamuseet.se ® Stockholm menyn är nutida så har menyn djup förankring i europeisk, och svensk, restaurangkultur. Vällagat och med förhoppning om gastronomiska upplevelser men med vikt på prisvärd mat som man blir både mätt och glad av att äta. Matsedeln ändras varje dag efter humör, säsong och råvarutillgång. Men många rätter kommer vara mer eller mindre stående inslag. På menyn just nu hittar vi råbiff, kalvschnitzel, egengrillad korv med gurkmajonnäs och pommes frites, kalvlever och rimmad lax med dillstuvad potatis. Gamla hederliga rätter väl passande ett svenskt brasserie med andra ord. Och som tur är har de öppet hela tiden. Sju dagar i veckan, lunch till midnatt. sture1912.com ® Stockholm MEDBORGARPLATSENS NYA NÖJESHUS TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Det blir återigen livemusik på Medis när Biblioteket Live öppnar med restauranger, barer och en livescen. Medborgarhuset har tidigare huserat livescener såsom Mondo och Debaser Medis. Nu öppnar snart huset igen för musik. Det gamla biblioteket har under de senaste åren genomgått en renovering modell större, den största på 80 år närmare bestämt. Nu går denna mot sitt slut, och snart öppnar Biblioteket Live. – Biblioteket Live ska fyllas med alla sorters människor och massor av kultur, men även bidra till att sätta Medborgarplatsen på kartan som ett av landets folkligaste och roligaste ställen. Det här är en efterlängtad lokal i centrala Stockholm, säger Chamoun Gerges, ägare och initiativtagare. Nöjeshuset i tre våningar inrymmer bland annat två restauranger, fyra barer och en livescen på ljusgården. På bottenvåningen finns en modern ölhall som kommer att servera mat ur konservburkar, detta som en hyllning till eran då byggnaden uppfördes. ®