AMES 1
GASTRO VÄRLDENS FRÄMSTA KVINNLIGA KOCKAR Kockyrke
t är oerhört mansdominerat. Men en förändring är på gång där allt fler kvinnor söker sig till och når framgång i kockyrket såväl i Sverige som över resten av världen. Här presenteras de tio vilka valts till världens främsta kvinnliga kock. The World’s 50 best restaurants rankar årligen världens bästa restauranger. För att uppmärksamma kvinnliga kockar utser de sedan år 2011, årligen, ”Världens främsta kvinnliga kock”. Vi har haft förmånen att besöka sju av de tio kvinnliga kockarnas omnämnda restauranger. Anne-Sophie Pic var den första att utses till världens bästa kvinnliga kock, år 2011. Hon är idag den mest framgångsrika kvinnliga kocken i världen där hennes restauranger har totalt sju Michelinstjärnor. Utöver trestjärniga restaurangen Maison Pic, driver Ann-Sophie också tvåstjärniga restaurang Beau-Rivage i Lausanne samt tre restauranger med namnet ”La Dame de Pic”, i Paris, London och på Hotel Raffles i Singapore. I San Sebastian ansvarar Elena Arzak för trestjärniga familjerestaurangen Arzak, startad redan 1897. Elena växte upp i köket på Arzak. Efter att ha arbetat på flera av de bästa restaurangerna i världen började Elena att arbeta tillsammans med pappa Juan Mari på Arzak i början av 1990-talet. 48 År 2012 utsågs Elena till världens bästa kvinnliga kock. Nadia Santini är chefskock på restaurang Del Pescatore i Lombardiet. Nadia gifte sig med Antonio Santini år 1974. Med Nadia som chefskock utvecklade de tillsammans familjerestaurangen, startad 1929, till en av världens främsta. Den tredje stjärnan kom år 1996. Nadia utsågs till världens bäste kvinnliga kock år 2013. Idag finns sonen Giovanni vid Nadias sida i köket. Brasilianskan Helena Rizzo, studerade arkitektur på universitetsnivå innan arbetet som modell tog över under några år. Vid tjugo års ålder lämnade Helena modellyrket och utbildade sig till kock i Sâo Paulo. År 2006 öppnade Helena, tillsammans med sin man, restaurang Mani i Sâo Paulo. Idag rankad som en av Sydamerikas allra bästa restauranger. Helena utsågs till världens bäste kvinnliga kock år 2014. Kockstudier med examen på universitet, år 1990, gav Helene Darroze möjlighet att arbeta för Alain Ducasse, tre år, på restaurang Le Louis XV i Monte Carlo. År 2008 fick Helene ta över den gastronomiska verksamheten på Hotel The Connaught i London. Restaurangen Helene Darroze at The Connaught har idag tre stjärnor. Utöver denna ansvarar Helene för de två restaurangerna Helene Darroze in London och Helene Darroze in Paris. År 2015 utsågs Helene till världens bästa kvinnliga kock. På välkända Fillmore Street i San Francisco ligger den trestjärniga restaurangen Atelier Crenn. Den drivs av fransyskan Dominique Crenn, utsedd till världens främsta kvinnliga kock år 2016. San Francisco med dess mångfald och öppenhet för nytänkande passar mig perfekt, berättade Dominique vid vårt besök på restaurangen. Ana Roš är chefskock på Hiša Franko, en familjerestaurang i Kobarid, Slovenien. Efter att ha deltagit i Jugoslaviens alpina landslag träffade Ana Valter Kramer. Valters föräldrar ägde och drev restaurang Hiša Franko. Ana och Valter erbjöds att ta över restaurangen och förberedde detta genom arbete på Hiša Franko kombinerat med studier till kock och sommelier. Hiša Franko fick två stjärnor år 2020, den första i Slovenien. År 2017 utsågs Ana till världens bästa kvinnliga kock. År 2002, som 24-åring, togs Clare Smyth under Gordon Ramseys beskydd och fick arbeta för stjärnkockar i Frankrike och i USA. Därefter blev Clare chefskock på trestjärniga restaurangen Gordon Ramsey i London. Clare lämnade Gordon Ramsey år 2016 för att öppna den egna restaurangen Core, i Londons trendiga Notting Hill. Core har idag tre stjärnor. Clare utsågs till världens bäste kvinnliga kock år 2018. Daniela Soto-Innes är född i Mexico City. Familjen flyttade till Texas när Daniela var 12 år. I tonåren tävlade Daniela i simning på högsta nationella nivå. Vid 20 års ålder började hon studera på Le Cordon Blue i Austin. Tillsammans med Enrique Olivera öppnade Daniela restaurang Atla i New York år 2017. Daniela utsågs som yngsta kock, 29 år, till världens bäste kvinnliga kock år 2019. År 2006 examinerades Pia León från Le Cordon Blue i Lima, Peru. Tillsammans med maken Virgilio Martinez öppnade de restaurangen Central i Lima år 2013. Central är rankad som fyra i världen på listan, The World’s 50 best restaurants. Pia lämnade arbetet som kökschef på Central år 2018 för att öppna den egna restaurangen Kjolle. År 2021 utsågs Pia till världens bästa kvinnliga kock. Årets främsta kvinnliga kock 2011 Anne-Sophie Pic, Maison Pic, Lyon, Frankrike 2012 Elena Arzak, Arzak, San Sebastian, Spanien 2013 Nadia Santini, Dal Pescatore, Bologna, Italien 2014 Helena Rizzo, Mani, Sao Paulo, Brasilien 2015 Helene Darroze, London/Paris, Frankrike 2016 Dominique Crenn, Atelier Crenn, San Francisco, USA 2017 Ana Ros, Hisa Franko, Slovenien 2018 Clare Smyth, Core, London, England 2019 Daniela Soto-Innes, New York, USA 2021 Pia León, Central/Kjolle, Lima, Peru ®