Utmärkt Malmö 1
Clemens Kött & Husman Favvo Glass Söderholmens Fi
sk Möllans Ost St. Jakobs Stenugnsbageri Chocolatte KULINARISKT TEMPEL Malmö Saluhall är en självklar destination för den matglada malmöiten. Vi tar tempen på mattemplet efter ett år av motvind. text Peter Steen-Christensen Att bara idka torghandel under bar himmel var ohållbart. Under andra halvan av 1800-talet insåg man att livsmedelshandeln var tvungen att flytta inomhus och saluhallarna blev ett inslag i den urbaniserade gatubilden. Tre stycken öppnade i industristaden Malmö under inledningen av 1900-talet - på Drottningtorget, Lilla Torg och på Föreningsgatan. Världskrig blev livsmedelsbrist blev snabbköp och våra saluhallar blev idrottshall och vagnmuseum och på Lilla Torg blev den bara riven. Det tog ända till 2016 innan Malmö åter fick se en välfungerande saluhall i staden när Nina och Martin Karyd från Annabostäder realiserade sin dröm och vision om en saluhall. Senare i år har de 14 femårsjubileum i det godsmagasin som stod tomt sedan sista tåget lämnade i 1955, och inriktningen är fortfarande på restauranger och handlare som alla brinner för vad de arbetar med och med fokus på bra råvaror. Vi omringade saluhallens tappra handlare och tvingade dem att svara på några svåra frågor om en svår tid. Men precis som vi verkar de se ljuset där borta i slutet av tunneln. Någon kanske menar det är ett expresståg på väg mot oss, men vi hävdar med en dåres envishet att det är en sommartid med social interaktion och gastronomiska upplevelser.