KIA 1
Eric och Veronica har satt Nora på den gastronomi
ska kartan i Sverige. I Lesjöfors finns ett museum för nostalgiker. Här tillverkas sedan 1989 klassikern Bredsjö Blå, en välsmakande fårost av roqueforttyp. Lena Hall och maken Lars-Göran Staffare har i D Bergslagen 40 et är lätt att bli förälskad i Bergslagen, den malmrika trakten i gränslandet mellan Dalarna, Västmanland och Värmland. En god inkörsport är västmanländska Sala. Jag väljer de slingriga vägarna mot dagens slutmål – Sikfors nära Grythyttan. En nostalgisk bilfärd genom ett stycke svunnet Sverige i koncentrat. Det är färdvägar som inbjuder till en resa i vilsam hastighet med min Kia Ceed SW PlugIn Hybrid. För landskapet bjuder på gammelskog varvat med vidsträckta sädesfält, faluröda bondgårdar och hagar med betande kor. Längs vägen dyker även en och annan mjölkpall upp, prydd med blommor och gamla kärl. I bagageutrymmet, som sväljer en hel del, har jag även stuvat in min ihopfällbara cykel – som för det mesta finns med under mina helgutflykter. På den anrika kurorten Sätra Brunn lever den 300-åriga hälsotraditionen vidare. Hit kan man resa på spa-weekend och ta del av brunnslivet. Jag gör ett kortare stopp för att ”dricka brunn” i ett av lusthusen, med porlande källvatten. I grannbyggnaden ligger YO-design, där Yvonne Olsson och Leif Malm skapar konst av gammalt rivningsvirke och taggtråd. Väl värt ett besök. – I eftermiddag ska jag guida en skolklass och berätta om hur det var på Sätra Brunn under 1700-talet, därav min klädsel, säger Leif, iklädd tidsenlig dress och med flintlåspistol i handen. Jag bilar vidare längs nostalgivägarna, med sikte på Bredsjö och Ostcaféet som får ostälskare från hela landet att söka sig till byn i hjärtat av Bergslagen. mer än 30 års tid haft osttillverkning på gården, ost gjord på mjölk från de ostfrisiska fåren. Nu är det dottern Sara Staffare med sambon Carl-Johan Granqvist, som driver kaféverksamheten. – Förutom Bredsjö Blå gör vi även hårdost, salladsost och potkäs – en bredbar variant där vi blandar Bredsjöblå med brännvin och smör, berättar Sara och bjuder på några välsmakande smakprov. SIKFORS VÄNTAR, granne med Hällefors och Grythyttan. Den ståtliga herrgårdsbyggnaden vid sjön minner om ortens glansdagar i mitten av förra seklet. Ända in på 1950-talet var byn ett livligt brukssamhälle med järnmalm i fokus, men i samband med att driften lades ner blev herrgården ett gästgiveri. Uta Riedel och Oscar Jansson tog över för 30 år sedan och lockar med ombonad logi och mat med lokal prägel. – Vi blev störtförälskade i platsen på en gång, säger Uta där hon står i det rymliga köket och stoppar korv på traditionellt vis. Hon har tagit med sig en stor portion matkultur från sitt hemland Tyskland. Under hösten arrangerar paret bland annat svampplockarhelger, där dagarna i skogen avslutas med matlagning. Hit kommer gästerna även för att paddla, vandra och cykla. Värdparet bjuder på en hel del vilt, lamm, fisk och svamp från trakten. – Vi värnar det lokala, och det är självklart för oss att veta vilka som står bakom de råvaror vi använder, betonar Uta. Strax ska hon förbereda kvällens middag, med ekologiska grönsaker, ost från Bredsjö, lammkött KIA STORY 2 2020