Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 i 3JTl clskäD med sunda Lisbeth Kohl
s, miljöansvarig inom ICA Handlarnas skriver den här gången om våra utsatta hagmarker och hur vi ska kunna bevara dem som finns kvar. Det är lätt att bli nostalgisk när man ser en bild, som ovan, på betande djur i typisk ursvensk hagmark. Som barn lekte jag mycket i sån natur, inte minst hos släkten i Småland. Men det är först på senare år jag insett hur lite av sådana marker som återstår. Nu finns t ex bara en tiondel av de hagmarker som fanns när mina föräldrar var nygifta. Och bara en halv procent (!) av slåtterängarna med dess underbara blomsterprakt. Det är huvudsakligen i Götaland, Östra Svealand och på Gotland som de återstående naturliga betesmarkerna finns. Markägarna har kunnat få ekonomiskt stöd för att hålla djur på de värdefullaste hagmarkerna; för att hålla landskapet öppet och för att rädda den rika variation av växter, mossor, lavar, svampar, insekter och fåglar som håller till där. Men det har gått trögt eftersom det lönat sig dåligt med köttuppfödning på dessa ogödslade marker. Ur denna onda cirkel växte idén med Sunda Naturbeteskött fram. Det började med att djur biologen och författaren Stefan Edman talade om att vi borde "äta oss till öppna landskap". Jag och mina kollegor kände att vi borde tänka mer på detta i ICA-handlarnas satsningar. Arbetet är nu igång med att kombinera naturnyttan med en rik smakupplevelse. Så att det verkligen kan locka människor att handla kött både för miljöns och smakens skull. De uppfödare som erbjuds leveranskontrakt till Sunda Naturbeteskött har dels gårdar och marker som ingår i Länsstyrelsernas program för att bevara kulturlandskapet, dels djurraser som är landskapsvårdande och ger bästa möjliga köttkvalitete; det ska vara saftigt, mört och rikt på smak. Detta har lyckats över förväntan. Vi har börjat i liten skala. Idag har vi uppfödare som kan leverera kött till ca 25 butiker, och hamburgare till alla ICAbutiker. Just nu undersöker vi möjligheterna att inordna Sunda i Naturskyddsföreningens projekt Hagmarkskött i Småland med lika hög kvalitet. Målsättningen är att inom några år ha tätt med så många djuruppfödare att alla skyddsvärda hagmarker blir avbetade. Med bra kött och välvilliga kunder kan även våra barnbarn få njuta av de vackra hagarna och många hotade arter klara sig. (o ^(!,sf,et/, Mö/ds
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16