Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Av Birgitta Rasmusson med tre nyttig
a "bakterier" VI blir mer och mer Intresserade av att må bra och att få ett långt behagligt liv. För att ge kroppen så stora chanser som möjligt att kunna fungera utan störningar kommer det livsmedel med tillsatser av olika typer av bakterier. Mjölksyrabakterier är en sådan grupp som kan tillsättas I olika produkter. Foto: Pepe Nilsson Dessa bakterier tillskriver forskarna en rad positiva effekter på människokroppen. Därför tillsätts mjölksyrabakterier allt oftare i mejeriprodukter. Speciellt god inverkan anses de ha på mag- och tarmkanalen, de kan motverka tarmstörningar av olika slag. BRA BAKTERIER ICA Handlarnas Bra Mjölk har fått sitt namn från de tre bakteriekulturer som ingår. B står för Bifidobacterium infantis. R kommer från Lactobacillus reuteri och A står för Lactobacillus acidophillus. Alla tre är välkända och det pågår intensiv forskning för att ytterligare påvisa deras effekter på olika sätt. SO M MELLAN MJÖLK Bra Mjölk finns dels som sötmjölk med 1,5 procent fetthalt och kan jämföras med mellanmjölken, dels som filmjölk. Smaktester som gjorts av stora konsumentpanelen vid ICA Provkök har visat på höga poäng när det gäller smaken. Bra Mjölk eller Fil smakar inte annorlunBufFé 2/199 5 ETT GLAS OM DAGEN Mjölken passar utmärkt att dricka eller att servera till frukt- och bärkrämer eller att göra olika typer av mjölkdrinkar. Dessa kan smaksättas med choklad, bär, frukt, juicer och glass. Ett bra mellanmål eller dessert. Ett glas om dagen gör god nytta. Däremot får vi inte stor nytta av bakterierna om mjölken värms. Det är alltså ganska onödigt att tillaga sås, koka gröt eller baka med Bra Mjölken. Vid ca 70° C dör nämligen både goda och dåliga bakterier. Bra Filen kan på samma sätt användas i den kalla matlagningen, till desserter eller som en god och smakrik frukostfil med eller utan miisli. da än andra mjölkprodukter. Bra Mjölken såväl som filen tillverkas och distribueras av de svenska mejerierna och säljs enbart via ICA-butikerna i hela landet. Mjölken är något dyrare än vanlig. Orsaken till detta är den särbehandling som måste ske vid tillverkningen med bl a bakterietillsatsen. Här far du nägra VARDAGSrätter som ringsriktiga och sist merr i inte kostar mer än 15 kronor ök på i, näst - som ér portion! Västkustfars med bröd Skiva en burk fiskbullar å 250 g och strimla 1 paket bacon till 4 portioner. Fräs fiskbullar och bacon i lite matfett. Värm ett paket grönsaksmix å 400 g enligt paketets anvisning. Lägg upp grönsakerna på ena halvan av ett fat. Lägg bacon- och fiskbullsfräset på den andra. Klipp persilja över. Servera med bröd. Broccoli gratäng med köttbullar Till 4 portioner. Tina ett paket broccoli å 250 g och koka enligt paketets anvisning. Lägg den i en ugnssäker form. Smält ca 1 msk margarin i en kastrull, tillsätt 2 msk vetemjöl och späd med 3-4 dl mjölk. Låt koka ca 5 minuter. Rör ner 3 dl riven stark ost. Häll ostsåsen över broccolin och gratinera i ugn 225°C i ca 10 minuter. Servera med stekta köttbullar. ONSDAG : Curryfisk med banan och ris Stek 600 g torskfilé i lite matfett för 4 portioner. Salta och peppra. Strö över 1 tsk curry, ca 2 tsk citronsaft och lite rivet citronskal. Späd med 1 dl fiskbuljong av tärning. Låt fisken småputtra några minuter. Ta upp. Skala 4 bananer. Klyv bananerna på längden. Låt dem puttra i fiskskyn. Ta upp och lägg bredvid fisken. Häll över skyn. Servera med jasminris och en sallad. Sparrissoppa med ost 2 burkar sparris i bit å 200 g är grunden till soppan för 4 portioner. Smält lite matfett i en gryta. Pudra över 3 msk vetemjöl. Späd med 1 • liter mjölk + sparrisspad. Låt koka 3-5 minu• ter. Tillsätt 3 dl riven ost som far smälta ner. ^ Lägg i sparrisbitarna. Smaka av med salt, pep• par och skivade rädisor. Servera med bröd. • FREDAG - Fyrans tonfisksallad • Dela 2 burkar tonfisk i vatten å 200 g i mind: re bitar för 4 portioner Blanda dessa med 1 ® paket frysta ärter å 250 g. Skiva ca 500 g kokt • kall potatis. Blanda i en skål 1 äggula med 2 • tsk senap, 2 tsk vinäger, lite peppar och ev salt. • Tillsätt 1 dl olja droppvis. Vispa kraftigt. Rör ner 1 dl kesella, IV2 msk 8 •a • vatten och 2-3 msk riven • pepparrot. Varva tonfisk, • ärter, potatisskivor och « sås på en bädd av sallatsblad. Klipp dill över. Seré _ vera med bröd. Av Birgitta Rasmusson, chef för ICA Provkök 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16