Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 KOKTA BLÅMUSSLOR FÖ R 4 PERSONE R 1 k
g blåmusslor, färska eller frysta 2 gula lökar 1 vitlöksklyfita 1 tsk riven färsk ingefära 75 g färsk dill med stjälkarna kvar 2 dl vitt vin smör, salt och peppar POTATISSTRIMLOR : 2 medelstora potatisar 4 dl olja till fritering, salt GÖ R SÅ HÄR : 1. Skrapa och borsta musslorna rena under rinnande vatten. Kontrollera att de är väl slutna, alltså levande. Tina de frysta. 2. Hacka löken och vitlöken. Fräs musslorna med gul lök, vitlök, ingefära och stjälkarna från dillen. 3. Tillsätt vinet och koka tills alla musslorna öppnat sig. Sila av buljongen och mixa tillsammans med dill och smör i mixer eller kraftig matberedare. Mixa tills såsen fått fin grön färg. Smaka av med salt och peppar. 4. Skala potatisen, skär den i tunna skivor. Skär skivorna i tunna strimlor. Torka dem på hushållspapper eller en handduk. 5. Hetta upp oljan i en järngryta, rostfri kastrull eller liknande. Fritera potatisstrimlorna knapriga i oljan. Lägg upp strimlorna att torka på hushållspapper. Salta och strö potatisen över musslorna. VITLOKS STEKT HAVSKATT FÖ R 4 PERSONE R 600 g havskatt, eller annan fast fisk som till exempel marulk 2 msk vetemjöl 1 äggula 10 vitlöksklyftor TOMATSÅS (COULIS) : 3 tomater 1 gul lök 1V2 dl olivolja 1 msk vitvinsvinäger 1 msk strösocker 2 apelsiner smör, salt och vitpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär fisken i 8 bitar å ca 75 g. Vänd dem i mjölet. Pensla fisken med äggulan så att "klister" bildas. 2. Skiva vitlöken, skär sen i tunna strimlor. Ge dem ett uppkok i lättsaltat vatten. Ta upp och torka av vitlöksstrimlorna på en handduk. 3. Vänd fisken i vitlöksstrimlorna. Stek fiskbitarna i smör. Smaksätt med salt och peppar. 4. Skär tomater och lök i småbitar. Lägg detta samt olja, vinäger och socker i en kastrull. Låt koka i ca 15 minuter. 5. Pressa saften från apelsinerna och häll i såsen. Mixa såsen och sila av. Smaksätt med salt, peppar och lite rivet apelsinskal. GRILLAD FJÄRSING FÖ R 4 PERSONE R 600 g fjärsingfilé, alt gös eller rödtunga salt, peppar SALLAD : 2 salladshuvuden, t ex lollorossosallad och friséesallad 2 tomater 2 rödlökar 4 morötter 1 squash å ca 400 g 4 dl solrosskott DRESSING : 3-4 msk kapris 1 msk fransk senap 1 dl créme fraiche, salt, peppar BRÖDSTAVAR : 2 skivor vitt bröd 2 msk smör, salt GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj och plocka salladshuvudena. Lägg upp salladsbladen på 4 tallrikar. Strimla tomat, lök, morot och squash. Lägg på grönsaksstrimlorna och solrosskotten. 2. Blanda kapris, senap med créme fraiche. Smaka av med salt och peppar. 3. Skär brödet i stavar. Stek dem knapriga i smöret. Smaksätt med salt. 4. Hetta upp en grillpanna. Grilla fisken i tid i ca 2 minuter/sida. Salta och peppra. 5. Lägg upp fisken på grönsaksstrimlorna. Servera tillsammans med dressingen och de knapriga brödstavarna.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16