Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Känslan för mat har Jonas och Anders
med sig hemifrån. I hemmet utanför Halmstad fanns det alltid plats för vällagad husmanskost , med betoning på fisk. Så har också bröderna vunnit prestigefulla kocktävlingar med sina fiskrätter. Men något eget fiske blir det inte, Anders tycker inte att det är någon idé att fiska om "inte fångsten är garanterad" . Han har tursamt nog större tålamod vid spisen . Här se r vi dem i deras butik i Feskekörkan. Av Josephine Carr Foto: Pcpe Nilsson ^ll l äl^f^S . Anders Dahlbom valde köket först, sen kom Jonas. Nu delar de yrke och passion för mat. På brödernas nyöppnade krog i Göteborg lagas mycket fisk, ofta spännande sorter som fjärsing, havskatt och multe . ^^MHp H Tevekock, medlem i Svenska Kocklandslaget, diverse gästspel, egen affär i Feskekörkan och dessutom nystartad krog i Göteborg. Yvige och pratglade Anders Dahlbom, 30 år, har sannerligen många grytor på spisen samtidigt. Det är tur att lillebror Jonas, 26 år, finns där han behövs. I köket. Jonas inspirerades taktiskt av storebrors yrkesval. Numera är de två jämspelta och kompletterar varandra. När Anders flyger iväg med planer på både gräddtårtsbageri och dataprojekt håller Jonas affärerna på ett jordnära plan. BETALAR KROGNOTOR -Tänk om vi båda vore som jag! säger Anders med en viss självrannsakan. Jonas skrattar gott och svarar att brorsan är bra att ha när krognotorna ska betalas. Tonen mellan bröderna är rå men go. De pratar nästan alltid mat med varann. Doft- och smakbeskrivningar, kokbokscitat och reseintryck blandas huller om buller. Det är spännande och kul att lyssna när bröderna kommer loss kring det outömliga ämnet mat. Nyligen öppnade de sin första egna krog, mitt i Göteborg. Men vägen fram till den färdiga restaurangen "Bröderna Dahlbom" var tålamodskrävande. Myndigheter och byggherrar skulle alla säga sitt. Vid spisen härskar Anders och Jonas med stort allvar och mycket lust "man måste garva ibland också". -Många frågar mig vad som krävs för att bli en duktig kock. Mitt svar är ganska enkelt: arbete, höga ambitioner, lyhördhet för andra som kan mer och inte minst, att man har roligt när man arbetar. MAT MED MYCKE T SMAK På brödernas restaurang serveras "medveten" och vällagad mat med mycket smak. Gåslever, piggvar och den ryska kaviaren lyser med sin frånvaro, i stället finns lokala fiskar som multe, knot och fjärsing. Köksidéer hämtar de från Feskekörkan. I detta tempel för fiskälskare har bröderna en liten butik med servering, vägg i vägg med fiskhandlarna. Utmaningen är att skapa god mat på annorlunda och "billiga" råvaror, t ex sådana fiskar som man tonslängde tillbaka i havet. - Det är väl ingen utmaning att laga mat på fina råvaror, det är bara "trökit", säger Jonas. FÅ GOLFRUNDOR Bröderna far inte mycket tici över till flickvänner, golf eller dykning. Förra året hann Anders med två golfrundor, Jonas gick bara en. Deras handikapp är inte heller något att skryta med. Årets sommar kommer att innehålla turism, VM i friidrott och massor med arbete.™* Texten fortsätter på sidan 6
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16