AMES 1
TJÄNSTERESAN GÖTEBORG MALMÖ GÖTEBORGS BÄSTA KAFÉE
R TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: PRESSBILD Enligt Nöjesguiden är det här det bästa Göteborg hade att erbjuda under 2017 inom kategorin kafé. Alla tre kaféerna nominerades till Göteborgspriset 2017, Oizo vann. VIKTORS KAFFE Lorensbergs mest genuina kaffe hittas självklart inte hos Evas Paley, nej, de riktiga kaffedrickarna hänger hos Viktor bland tidningar, växter och andra likasinnade. Ett kort stopp, eller en länge sittning, det är egentligen detsamma, här dricker du gott oavsett. HEYDAY Kaffe i en butik, bland fina saker och roliga pinaler. Kanske inget nytt koncept, men ack så upplivande när väggfärgen får varenda hjärta att slå lite snabbare, personalen alla att le och kaffet huvudvärken att stillas. Systrarna Söderberg vågar satsa och gör det med stil. OIZO Sara och Richard hade letat lokal länge när den perfekta dök upp. Det var dags att säga upp sig och börja om. Numera vallfärdar alla till Munkebäcksgatan och deras långsamma kaffe, smöriga bullar och provbak. n GÖTEBORG TID FÖR DESIGN TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: PRESSBILD Det är återigen den tid på året då inköpare, butiksinnehavare, designers och inredningsintresserade flockar till Stockholm för den årliga Formex-mässan som går av stapeln mellan 17 och 20 januari. Ett par veckor senare är det dags för Stockolm Design Week 5-11 februari med Stockholm Furniture & Light 50 (6-10 februari) som har italienska designern Paula Navone som hedersgäst. Som vanligt kommer det vara fullsmockat med det allt det bästa av det bästa inom, framförallt skandinavisk, design. www.formex.se www.stockholmfurniturelightfair.se n DANSKA SMØRREBRØD TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: PRESSBILD 1880-talet var ett viktigt årtionde av många anledningar. Tekniska revolutionen, löpande bandet, infrastruktur som tågräls och så vidare. Det var nu vi hade ”den förgyllda åldern” i USA, det var Stillhavskrigen och det var Mahdistupproret i Sudan. Men, ungefär i samma ögonblick i juli 1881 som Sitting Bull och de sista tappra Sioux-krigarna ger upp vid Fort Buford i Montana, så skapas 1880-talets viktigaste uppfinning. Dansken uppfinner smörrebrödet. SMÅ SMÖRREBRÖDSRESTAURANGER POPPAR upp i Köpenhamn och för första gången får ”det nordiska köket” eko utanför Skandinavien. Smörrebrödens popularitet dalade någon gång på 60-talet innan det efter en lång dvala åter blev populärt under det glada 80-talet, 100 år efter rättens skapelse. Sedan dess föll intresset igen tills för ungefär tio år sedan. Detta tack vare en man, och en man endast. Adam Aamann öppnade sin smörrebrödsdeli Aamanns som både gav honom smeknamnet Smörrebrödskungen samt skapade grogrund för en revival av den klassiska danska rätten. ”Då jag startade kunde jag inte få några kockar att jobba med smörrebröd. Det ansågs för pinsamt” har han berättat. Hans modell är egentligen ganska enkel – skapa allting från grunden med bra råvaror. Det handlar om att baka brödet, att sylta rödbetorna och göra leverpastejen själv, och utan att vara innovativ bara för att vara det. MEN VARFÖR ÄR det här så intressant i december 2017? Jo, Adam Aamanns nya projekt Aamanns 1921 öppnade i tjusiga lokaler vid Köpenhamns Gråbrödretorv efter sommaren och är byns nya smörrebrödsmecka. Stenkvarnen i källaren producerar dagligen 14 kilo mjöl till deras bröd och restaurangen är beskriven både som ett ”gastrotempel” och som en ”kulinarisk kyrka”. På Aamanns 1921 tolkar de dansk mat som ”stekt fläsk, frikadeller och pannbiff – men vi tolkar det lite bredare här inne”. Medan luncherna naturligtvis är fullt fokuserade på smörrebrödet så bjuder middagsmenyn också på annat – välkända råvaror men med överraskande smakkombinationer. Aamanns 1921, Niels Hemmingsens Gade 19-21 n