Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Inför EU-valet
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Svensk Jakt testar: Jackor
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Vildsvinstroféer
Svensk Jakt Bilar för jakt och vardag
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Solens upp- och nedgång
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt: Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt: Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt: Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt: Värmland & Örebro REGIONALT
Värmland & Örebro Det lönar sig att inventera lodjur Flera jägare rapporterade in familjegrupper av lodjur förra vintern. Deras insats är den enkla förklaringen till att vi fick jakt på nio lodjur i Värmland och tre i Örebro län. De senare reducerades till två av förvaltningsrätten. Spårningsförhållandena när jakten började den 1 mars var direkt dåliga i stora delar av åtminstone de södra länsdelarna. Trots det fylldes tilldelningen på mindre än en vecka. I Värmland fälldes sju hanar och två honor, endast ett av de fällda djuren var årsunge. I Örebro fälldes två vuxna lodjur, en hona och en hane. Den som vill ha detaljerad information om fällda djur och exakt plats finner det på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida sva.se under ”licensjakt på lodjur 2019”. Om det blir lodjursjakt eller inte nästa vinter avgörs av hur många familjegrupper som hittats innevarande vinter. Det i sin tur avgörs av hur jägarna engagerat sig i inventeringen. Utan jägarhjälp har länsstyrelsens personal en näst intill omöjlig uppgift. De hinner inte söka av tillräckligt stora områden och framför allt hinner de inte särskilja familjegrupperna utan jägarnas återkommande spårrapporter. Jag vet att många jägare är flitiga med att rapportera spår, medan andra fortfarande inte gör det trots att de har kännedom om familjegrupper. Numera är det dessutom tilllåtet att använda viltkameror för att dokumentera familjegrupper. Huvuddelen av de familjegrupper som fastnat på viltkameror i Värmland kommer från jägarnas egna kameror. Länsstyrelserna är inte färdiga med sammanställningen av vinterns lodjursinventering. Däremot är de nya miniminivåerna för länen fastställda: Värmland elva och Örebro sju. GUNNAR GLÖERSEN 100 Full fart i köket, här brässeras det rådjurslår, men även inälvsmaten lyftes som en delikatess. FOTO: JESSICA LARSSON Delikatesser som hamnat i skymundan Förväntningarna var höga när Jägareförbundet bjöd in till matlagningskväll med mindre vanliga råvaror. Kanske själva temat den här kvällen verkade lite avskräckande, en matlagningskväll med råvaror som ofta kommer lite i skymundan, såsom hjärta, lever, njure och tunga, samtliga från rådjur. Trots detta var förväntningarna höga bland de deltagare som samlats i ett av köken på Tingvallagymnasiet i Karlstad. För säkerhets skull fanns det även framtaget lår och sadel från rådjur så att menyn även skulle passa den mer sparsmakade. Kockarna Jonas Gustafsson och Peter Friessnegg hade förberett kvällen väl. På en whiteboardtavla fanns uppskrivet vilka styckdetaljer som fanns att tillgå samt förslag på tillbehör och såser till dessa. Deltagarna delades upp i två grupper, där den ena ägnade sig åt att tillaga rådjurslår och rådjurssadel och den andra tilllagade de olika inälvsdetaljerna. Därutöver fick grupperna var för sig komma överens om vilket eventuellt tillbehör samt sås som passade bäst till respektive viltdel. Det fanns något för alla att sysselsätta sig med och arbetsglädjen i köket var kännbar. Det som tillagades var smörstekta leverbiffar och en gräddig leverstuvning, båda kryddade med mejram och timjan. Dessutom smörstekt njure med krispigt fläsk, en gräddig gryta på hjärta och tunga, brässerat rådjurslår fyllt med kantareller, fläsk och lök tillsammans med en rödvinssås, helstekt rådjurssadel med kroketter och kantarellsås samt friterad grönkål. Kockarnas kunskaper och erfarenhet inom yrket gjorde att tajmingen blev perfekt. Samtliga maträtter var klara samtidigt. Därefter kom belöningen när deltagarna fick fylla sina tallrikar med de olika anrättningarna och njuta av det som tillagats. Allt smakade fantastiskt gott. Några av deltagarna kom med förutfattade meningar om att till exempel lever eller njure inte går att äta, men de ville ändå ge det en chans. Det slutade med att de åt med god aptit av allt som serverades. JESSICA LARSSON Nr 5 2019 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Regionalt: Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt: Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt: Sydost
Svensk Jakt Regionalt: Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer