Svensk Golf 1
På undersköna Alcanada är Medelhavet ständigt när
varande och vyerna svåröverträff ade. Som på den resterande delen av Alcanadas hål in mot klubbhuset. Urkramad drive mot greenen på det korta 15:e eller bara förhandla fram en full wedge in efter en kortare klubba ut på fairway? Och hur mycket extra djupare i bagen måste vi gräva när pinnen står på den bakre platån på hål 17? Ett långt, men också mycket starkt korthål. Medelhavets otyglat vackra närvaro och den öppet inbjudande park- och hedkaraktären får Alcanada att bottna i en solid grund av ren spelglädje – som i de bästa stunderna inspirerar dig till att pröva och omfamna istället för att bevaka och nöta på säkerhet. SAMMA SPECIFIKA KÄNSLA fi nns fortfarande kvar i kroppen några timmar senare. Uthällda gröna spelfält har visserligen ersatts med varsamt utvikta linnedukar och stillsamt fl addrande stearinljus. Jag befi nner mig fortfarande på Mallorcas norra del. Men nu i ett lågmält bostadsområde några kvarter bakom blocken av hotellkomplex som kantar Alcudias milsvida sandstrand. Uppför »Munnen kittlas av en djup sälta från det spröda arket med centimeterlång småfi sk.« stentrappan i det vitrappade huset har ett tiotal bord placerats ut i det avlånga rummet. Inne i köket står Macarena de Castro, som tidigare avverkat en period bakom provrörsgrytorna på numera insomnade El Bulli – den molekylära gastronomins mytomspunna och främsta tempel. Michelinkrogen Restaurante Jardín är hennes egen plattform där vi och övriga gäster slussas in i en avsmakningsmeny med moderna och personliga tolkningar av det mallorkinska köket. Munnen kittlas av en djup sälta från det spröda arket med centimeterlång småfi sk som balanseras på den medvetet underdimensionerade tallrikens kanter. – Det här är en lokal fi sk som bara fi nns tillgänglig för fångst under åtta veckors tid, berättar servitören under den regisserade paus som uppstår medan nästa rätt tas in på bordet. Menyns elva punkter sveper över när - producerad fi sk, kött och avrundande ostar och desserter. Det 85 euro djupa hål som grävs i plånboken fylls upp av de bestående intryck som smakupplevelsen formar. Fast weekendresornas koncentreSVENSK GOLF | 1 2014 59