Svensk Golf 1
rade format är ibland en värdig ursäkt för att sl
äppa greppet och gå loss i mer budgetmässiga utsvävningar. Något som kan vara knepigare när en hel veckas matkonto ska balanseras i en storstad av dyrare kaliber. Restaurante Jardín är en naturlig del i Mallorcas ständigt pågående evolution som öns turistindustri genomgår. Det är lätt att skönmåla ön som ett stramt reservat för surdegsvältrande medelklass, men samtidigt omsätts det fortfarande ett antal ljumma resortbuff éer och slaskiga Sangria-kannor i Magaluf och andra platser dit den mer traditionella charterturismen biter sig fast. Men en märkbar eff ekt har uppnåtts genom de åtskilliga marknadsföringseuro som investerats i att göra Mallorca mer synonymt med intima boutiquehotell och Palmas rustikt urbana kullerstensgränder. En viss eftersmak av något strömlinjeformad produktutveckling (som en uppsjö av i grunden ganska likriktade designhotell) är omöjlig att värja sig ifrån. De positiva eff ekterna är dock i majoritet, med en mer framskjuten position för det inhemska köket och mallorkinska viner som främsta murbräcka mot våra nordiska sinnen. EN LIKNANDE KVALITATIV uppryckning av golfutbudet såg tysken Adam Pamar fram - för sig när han började leta mark under mitten av 1990-talet. Strax utanför Palma på Mallorcas södra del fi ck han upp ögonen för de 160 hektaren vid Finca Son Gual. Efter några år av tillståndskvarnarnas malande lät Pamar den tyske amatörmästaren och arkitekten Thomas Himmel förädla området. Drygt 300 miljoner kronor och nästan 1,5 miljoner kubikmeter fl yttad jord senare välkomnar slutresultatet oss. Det är millimetertäta krypvensytor från tee till green, och en design som andas typiskt 2000-tal med många upphöjda greener med väl defi nierade landningszoner för de tänkta pinnarna. Jag får hejda mig själv efter att drivern på ettans inbjudande upphöjda tee tvingats ut i fairway. Först ska mitt spelsällskap slå ytterligare en boll. – Förklara hur du tänkte vid utslaget och ta en ny boll, lyder uppmaningen han får av sin coach. Torsten är en tysk herre i sina bästa år. Och det verkar gå ganska bra för honom i maskinbranschen. Han har denna vecka skeppat med sig den lokala pron ned till Mallorca och Son Gual för att coachas på banan eller på klubbens vassa träningsområden. De kommande timmarna påminns vi då och då om att Son Gual ligger nära fl yg - platsen när landningsställen på en och annan orange easyJet-maskin fälls ut över våra huvuden. Helhetsupplevelsen hör ändå hemma i det premiumskikt som anläggningen strävat efter att etablera sig i. Den amerikanskt infl uerade parklayouten har en stark balans där korta och förrädiskt lockande par 4 och par 5 varvas med några rejält bitiga hål. Kontrasten mellan de öppna risk and reward-lösningarna, där gapande dammar vävs in, och de mer inramade hålen som löper mellan korridorer av olivträd fungerar lika väl. Vattenfallet på det avslutande par 5-hålet skvalar vilsamt i bakgrunden när ronden summeras tillsammans med den tyska duon på klubbhusets veranda. En dryg kvart senare lämnas jag åt mitt eget öde när Torsten och coach piper iväg för att nöta chippar. DEN LITE MATIGA greenfeen på Son Gual kanske inte hade varit inom räckhåll om jag skulle fyllt en vecka med golf. I en weekendkontext bränner det till lite lagom surt i plånboken. För att balansera det hela blir den avslutande kvällen en lite mer modest matmässig utsvävning. Bilen tråcklas in i Palmas stadskärna och ett gigantiskt parkeringsgarage. Några steg höger och vänster i de krängande gränderna mellan uråldriga husfasader och jag är framme. Efter att dörren öppnats till Taberna de la Boveda är det bara att underkasta sig de bestämda kyparna i vita rockar. Stabila trämöbler, skinande kakel på väggarna och en tallrik med ansjovis, salt, tomat och vitlök. Telefonen vibrerar retligt till under den sista tuggan. Bokstäverna i SMS:et berättar att det nu är möjligt att checka in till söndagens fl ight. Det klickas snabbt bort. Påminnelsen får verkligheten att eka tomt i inkorgen en liten stund till medan en café con leche avrundar den ljumma kvällen. CLUB DE GOLF ALCANADA Alcudia SON VIDA GOLF MALLORCA GOLF SON GUAL Palma GOLF PARK PUNTIRO PULA GC RESMÅL MALLORCA | LAND SPANIEN VALUTA EURO | TIDSSKILLNAD INGEN SÄSONG ÅRET RUNT GOLFEN GOLF SON GUAL Antal hål: 18. Greenfee: 980–1 170 kr beroende på säsong. www.son-gual.com CLUB DE GOLF ALCANADA Antal hål: 18. Greenfee: 930–1 160 kr. www.golf-alcanada. com MER GOLF PULA GOLF CLUB Antal hål: 18. Greenfee: 540–700 kr beroende på säsong. GOLF PARK PUNTIRO Antal hål: 18. Greenfee: 500–900 kr beroende på säsong. SON VIDA GOLF Antal hål: 18. Greenfee: 750-1 000 kr beroende på säsong. RESA DIT SAS och Norwegian är två fl ygbolag som erbjuder direktfl yg till Palma med avgångar från både Stockholm och Köpenhamn (inte Norwegian). Även gott om charterfl yg. Flygresan tar 3–4 timmar. ©iSTOCK MER ATT GÖRA Vid badorten Alcudia i norr ligger en milslång strand med fi n sand som är populär bland barnfamiljerna. Alcudia är också en fi n gammal stad som gott kan tillägnas en promenad. Bergsvägen som leder till La Calobra på Mallorcas nordvästkust får höga poäng för naturupplevelsen som bjuds, med sevärdheter som klostret Lluc på vägen. Missa inte heller solnedgången i Deià – en magisk upplevelse. Deià. ÄTA Det fi nns också gott om bra restauranger på ön och ledordet är förstås tapas. Några bra alternativ är Making Tapas eller La Cuchara i Palma och Michelinkrogen Restaurante Jardín. En middag med lamm på menyn i bergen ovanför Alaró är också en höjdare. SVENSK GOLF | 1 2014 61 FAKTA