AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER VINTIPS Dom
Rafael-2017 Nr 2229, 119 kronor DOM RAFAEL – BRA PORTUGISISKT VIN Portugal är världens elfte land avseende total vinproduktion, men det land som producerar mest vin per invånare. Mest känt är landets Portvin men de vita och röda vinerna är på stark uppgång. Stor betydelse hade EU-medlemskapet 1986 vilket gav ekonomiska resurser till en framgångsrik modernisering av vinproduktionen. P ortugal är det land som har flest, unika, lokala druvsorter. De flesta vinerna som produceras är en blandning av dessa olika druvsorter. Landet är också den största producenten av vinkorkar, en tredjedel av all världens vinkorkar kommer från Portugal. En marknad vilken i landet omsätter över 500 miljoner euro årligen. Vinproducenten Herdade do Mouchão ligger i regionen Alentejo, i södra Portugal. Regionen, med vingårdar, korkskogar och olivlundar finns mellan Lissabon och spanska Algarvekusten. Gården har funnits inom vinindustrin sedan början av 1900-talet. Egen vintillverkning startades på 1940-talet då märket Herdado do Mouchâo etablerades. I samband med revolutionen 1974 togs gården i beslag och återlämnades först år 1985. Därefter har familjen utvecklat ett mycket smakrikt vin av hög kvalité. Idag drivs gården av Iain Reynolds Richardsson vars familj ägt gården i över 100 år. Vingården innefattar 38 hektar där marken är såväl tämligen platt som bestående av höga kullar. Klimatet här är utmanande med höga temperaturer på sommaren, mycket regn på vintern och risk för frost om våren. Herdade do Mouchão producerar även olivolja och honung samt skördar kork. Gården tillverkar en egen spritsort ”Pommace”. Noterbart är att här arbetas väldigt traditionellt, bara lokala druvor odlas, skörden sker för hand och än i dag fottrampar man sina viner. DOM RAFAEL Vinet har en inbjudande mörk blåröd färg. Doften är litet bärig med tydlig fatkaraktär. Smaken är fruktig med rikliga inslag av olika bär och fat. Druvorna är 30 procent Trincadeira, 30 procent Aragonez, 20 procent Alicante bouschet och 20 procent Castelão, Aragoñes kallas Tempranillo i Spanien. Vinet har skördats för hand och lagrats ett år på franska ekfat. Det smakrika och fylliga vinet är ett lämpligt allroundvin till enklare kötträtter, gott att drickas i sig självt. n 51