AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER E LISSABON
– POPULÄRT RESMÅL Lissabon har blivit ett allt hetare resmål. Staden ligger vackert på sju, avgränsade, kullar. Stadsbilden skiftar på ett charmfullt sätt mellan trånga gränder och paradgator med storslagna hus. Klimatet är behagligt och det mesta är prisvärt även med ett svenskt perspektiv. Här finns många bra restauranger med specialiteten fisk och skaldjur. nklaste sättet att ta sig runt i den oerhört kuperade staden är med tunnelbana eller dess många, hundraåriga, spårvagnar. Mest känd är linje 28 vilken tar dig med spårvagn genom stadens intressantaste stadsdelar. Ett måste. EFTER VATTNET LIGGER hamnen och stadsdelen Belem med det kända konditoriet ”Antiga Confeitaria de Belém”. Här serveras som bäst kakan som är Lissabons signum, Pastel denata. En varm form av ljuvlig smördeg fylld av en kaneldoftande äggkräm. Hit köar, tillsammans, invånarna och turisterna för att få ta del av denna läckerhet ihop med en Cappucino. Rekommenderas. MATSTÅNDET SEA ME i saluhallen Time Out har utsetts till nummer två av de bästa Street Food ställena i Europa. Kön kan vara lång, men det är värt att vänta på de olika, läckra, rätterna av nyfångad fisk och skaldjur. Specialiteten är japaninspirerade niguiris med rostade sardiner och havssalt, ”The sardine niguiri baked with salt flower”. Sardinerna, perfekt mjälla, är de godaste vi någonsin ätit, här tillsammans med ett gott, väl 52 kramat, sushiris. Fisk som bäst. Marknaden Time Out med 26 restauranger och åtta barer erbjuder bra viner, samt fisk, skaldjur och kött av högsta nivå. Time Out är sammanbunden med den gamla historiska marknaden Mercado da Ribeira, som öppnade på 1200-talet, och är fylld av blommor, fisk, frukt, grönsaker och kött. NÄRA DE LIVLIGASTE kvarteren i centrum ligger den trevliga kvarterskrogen Cantinho do Avillez. Den drivs av Lissabons främste kock José Avillez. Den avskalade och stilrena restaurangen är oftast fylld av gäster. Vi väljer att inleda med tonfisktartar. Tonfisken är lätt marinerad i soja och smakar, korrekt, hav och serveras med knapriga hemgjorda toasts. När det kommer till varmrätterna faller valen på pilgrimsmusslor och torsk. Pilgrimsmusslorna serveras med sötpotatis, spänstig grön sparris och varma körsbärstomater. Torsken som är delad i munsbitar ligger på en bädd av savoykål, gröna bönor, oliver och ägg med brödsmulor på toppen för en härlig crunch. Avslutningen blir deras kaxiga ”life changing dessert”. Med ett stort skedtag ända ner i botten får vi med frisk hasselnötsglass, sött men luftigt hasselnötsskum, färsk riven hasselnöt och salt. Helt fantastiskt! RESTAURANGEN ALMA I Bairra Altos har nyligen fått två Michelinstjärnor. Stadsdelen Bairra Altos smågator, upp på höjden, är fyllda av vinbarer och restauranger. Vi väljer kökschefens Henrique Sá Pessoa berömda meny, Costa a Costa, med havets frukter. Aptitretarna innehåller, tilltalande, ostron, torsk, makrill och bläckfisk med de rätta tillbehören. Samt en tomat-gazpacho med körsbärstomater och tomatsorbet. Vilken start! Första rätten är en mustig fisksoppa på marulk och räkor med en klar, smakrik, buljong som hälls över. Den följs av middagens bästa rätt, portugisisk, perfekt stekt, sjötunga med ärtpuré samt en ljuvlig hollandaisesås. God var fisken John Dury, Sankt Persfisk, med fänkålspure samt en svart sås på babybläckfisk. Perfekt krämig var risotton med räkor och en smakfull hummersås. Desserten blev mangofrukt och en mangosorbet. Avslutningen en Espresso och tre praliner, mango, tryffel och en bomb. En middag med temat havet, som bäst. n LISSABONTIPS Alma-Stjärnrestaurang Antiga Confeitaria de Belém-Café med kakan Pastel denata Cantinho do Avillez-Restaurang Linje 28-Spårvagnslinje Mercado da Ribeira-Historisk Marknad Sea Me-Street Food Time Out-Marknad/Food Court