MARKNAD Superlokal satsning för ökad Mjölkproduce
nterna Robert Aronius och Jörgen Blakstad gick från prat till eget mejeri på åtta månader. Superlokalt, kallar de sitt företag. Text Tina Andersson Lantbruk NYETABLERADE Arvikabygdens Mejeri har Arvika med omnejd som marknad, inte hela Värmland. Ägarna startade visserligen verksamheten för att öka lönsamheten i sina respektive lantbruk, men lokal förankring känns viktig på riktigt. Då kan inte mjölken säljas för långt bort. – Vi jobbar med butikerna där vi bor. Det blir naturligt att vi tillsammans slår vakt om det lokalproducerade och underlättar för folk att bo kvar i bygden, säger Jörgen Blakstad. ROBERT ARONIUS BERÄTTAR att de båda gick och funderade på var sitt håll innan en gemensam bekant sammanförde dem. Själv hade han tittat på mjölkautomat och containermejeri utan att fastna för något av systemen. Duon valde att satsa på nya mejerimaskiner från Italien och placerade dem i en lokal som tidigare rymt tillverkning av solpaneler. – Ett Tetra Pak-system innebär en högre investering initialt men en lägre kostnad i längden än flaskor och dunkar. Vi lånade inte till hela investeringen av banken utan våra gårdar har gått in med en del av kapitalet, säger Robert Aronius. I SEPTEMBER 2016 drog tillverkningen av mjölk och grädde i gång. Under hösten har produktionen legat på 4 000 liter varannan dag. Det innebär en årsproduktion på cirka 750 000 liter. Kapaciteten om man skulle köra tvåskift varje dag ligger på 3 miljoner liter. – Det skulle finnas en del att vinna på att producera varje dag. Nu diskar 10 Tillväxt Robert Aronius, till vänster, och Jörgen Blakstad har satsat på eget mejeri. FOTO: HANS-ÅKE HENRIKSSON / ARVIKA NYHETER Vi lånade inte till hela investeringen av banken utan våra gårdar har gått in med en del av kapitalet. Robert Aronius vi till exempel före och efter. Vid full produktion behöver man bara diska efter, säger Robert Aronius. Arvikabygdens mejeri AB är en fusion mellan Hillringsbergs Lantbruk och Sälboda Gård. Hillringsbergs Lantbruk har cirka 185 mjölkande kor i tre Lelyrobotar, medan Sälboda Gård har cirka 130 mjölkande kor i två De Laval-robotar. Båda gårdarna levererar huvuddelen av sin mjölk till Arla och utnyttjar rätten till splitleveranser, det vill säga att leverera upp till hälften av mjölken till annan köpare. 20 procent av gårdarnas produktion går till det egna mejeriet. – När mejeriet växer vill vi hellre att fler mjölkgårdar börjar leverera än att vi tar mer av vår egen produktion.