Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Ja, då var 2022 här
och jag hoppas att det här året bl a ska innebära att vi får fortsätta återstarten av den utsatta bransch jag verkar i. Det har varit tuffa tider och det kändes otroligt positivt att under hösten och vintern få öppna upp dörrarna för konsertbesökare, konferensgäster och julfester igen. Den rush branschen kände av bekräftar verkligen att vi alla längtat efter att träffas för att njuta av god mat, dryck och kulturella upplevelser tillsammans. Nyår är i och för sig förbi men jag hävdar bestämt att man ska unna sig att dricka champagne året om så här kommer några av de favoriter jag funnit på mina champagneprovningar under hösten. Båda vinerna passar utmärkt som måltidsdryck så testa gärna att servera champagne till mer än aperitif, det finns champagne som passar till all mat! /Text: Liselotte Andersson TAITTINGER – PRESTIGE ROSÉ BRUT Frankrike – Champagne/Art.nr 7898/599:Gräddig citruspasta Darling Pasta: Sofia Wood / Norstedts Du behöver: (4 portioner) 400 g linguine 2 ekologiska apelsiner, zest och saft 2 ekologiska citroner, zest och saft 1 stor bananschalottenlök, fint hackad olivolja 1½ dl torrt vitt vin 3 dl syrad grädde eller crème fraiche 100 g parmesan, fint riven 1-2 dl pastavatten 2-3 msk smör salt och nymalen svartpeppar Till servering Riven parmesan "Jag ska inte berätta vad den här pastan kallas i ett tjejgäng jag är bekant med, jag stannar vid att säga att det är lite av ett säkert dejtkort. Om du ätit en pasta al limone någon gång så kan man säga att detta är en mycket mer citrusfylld version, alla nyanser av syrlighet finns där." Gör så här: • Skär av den yttersta delen av skalet på både apelsinerna och citronerna, men var noga med att inte få med det inre vita lagret. Strimla skalet i millimetertunna remsor och sjud i en liten kastrull med vatten i 5 minuter. • Pressa saften ur apelsinerna och citronerna och ställ åt sidan. • Fräs löken i lite olivolja någon minut, men låt den inte ta färg. Häll av de strimlade citrusskalen och rör ner dem och pressa saften i lökhacket. Slå på vinet, låt koka upp och reducera tills det nästan kokat in helt. Slå på grädden, salta generöst och låt sedan puttra på låg värme tills bara en tredjedel av såsen återstår. • Koka pasta tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Blanda ner pastan i såsen tillsammans med finriven parmesan och pastavatten. Rör och låt samtidigt pastan koka klart i såsen. Rör ner smöret för att göra såsen glossig och balansera upp syran. Smaka av med salt och svartpeppar. • Servera med extra parmesan till. Taittinger är verkligen en av mina favoriter när det gäller de större champagnehusen. Man arbetar oerhört kvailitétsmedvetet och ambitiöst, samt har en stil som tilltalar mig. Familjen köpte 1936 upp huset som innan hette Forneaux som varit verksamt sedan 1734 och bidrog till den en enorm expansion. Man äger idag egendomar på 288 hektar fördelade på 34 byar vilket täcker ungefär hälften av druvbehovet, resterande köps in från andra odlare. Detta vin är en blend av 50 % pinot noir, 30 % chardonnay och resterade pinor meunier och druvorna är skördade i 35-40 olika byar. Färgen är vackert laxrosa och kommer från det stilla röda pinot noir-vin man adderar under produktionen. Doften är bärig med lätt rostade toner, smaken är en explosion av jordgubbar, hallon och en del sötare citrustoner. Serveras med fördel till en kycklingsallad eller kanske en lättare fisk eller skaldjursrätt. Detta vin kräver förbeställning och kostar en liten extra slant men någon gång ibland vill man ju kanske lyxa till det lite…. CHAMPAGNE VIELLE FRANCE – BLANC DE NOIRS 2012/Frankrike – Champagne/Art.nr 2054/459:Varför inte fira din käraste med lite lokal kärlek? Snart är årets mest kärleksfulla dag här – dagen då vi firar den där speciella i vårt liv. Under året som gått har firanden behövts planeras om, planeras i mindre skala eller ibland helt uteslutas. Och nu står vi inför ännu ett firande – Alla hjärtans dag. Men just Alla hjärtans dag är ju faktiskt inte en dag då majoriteten samlar hela släkten utan istället bara firar med sin partner. Vilket gör just den här dagen lite lättare att fira coronavänligt utan att behöva tänka om så mycket. Så se till att visa den du tycker om hur mycket du verkligen uppskattar hen – kanske genom att bjuda på en riktigt fin middag? Varför inte beställa hem en riktigt fin middag från din lokala favoritrestaurang? Eller boka bord någonstans för bara er två – våra lokala restauranger behöver ert stöd just nu. Då Alla hjärtans dag infaller på en måndag i år är det ett tillfälle att ändra måndagsrutinerna och ta sig tid för att gå ut och äta. Trots att Alla hjärtans dag är en dag vi generellt firar med vår livskamrat så finns det nog många där ute som skulle behöva lite extra kärlek i dessa tider. Så glöm inte bort att sprida kärlek till alla andra du också tycker om, om än inte ansikte mot ansikte. Varför inte beställa ett blombud från din lokala florist? Eller varför inte skicka en fin present som choklad eller ett presentkort från din lokala handlare? (SS) 18 NOLLELVA Här har vi en producent som i alla fall inte jag lagt märke till tidigare, företaget heter Charles de Cazanove och grundades redan i början av 1800-talet och ägs idag av vinmakaren Christophe Rapeneau och hans familj. Man producerar över 3 miljoner flaskor per år från sin egendom som består av ca 200 hektar vingårdar som finns utspridda i 64 av Champagnes drygt 300 godkända byar. Här har vi en årgångschampagne från 2012 gjort på 100 % pinot noir förpackad i en lite annorlunda, knubbig flaska som sticker ut. Vinet har en vacker gyllengul färg, mycket rostade, knäckiga och nötiga toner torkad frukt i doften. blandat med Smaken bjuder på en frisk, syrlig touch av blodapelsin. Kul att den kommit in i ordinarie sortimentet! Prova den gärna till en ugnsbakad torskrygg med en gräddig gräslökssås med och pressad potatis. Fyllighet Sötma räkor Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock