Nollelva 1
Ät rätt och må bättre Text: Sandra Häggander/Arki
v Foto: Shutterstock HÄLSA från livsmedelsverket Här följer några generella hälsotips • Ät 500 gram frukt och grönt varje dag. Det motsvarar ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Vi lever i en tid av dieter och kostprogram samtidigt som vi ständigt påverkas av allt från hälsobloggare till forskare. Hur mycket spelar kosten egentligen in i vårt välmående? Och vad ska vi egentligen äta för att må bra? Ja, det är jättestora frågor som säkert kan besvaras på många sätt för olika individer. Men låt oss se närmare på några generella aspekter. Vår hälsa och prestationsförmåga beror till stor del på vad vi stoppar i oss. I lämplig mängd och rätt kombination kan de flesta livsmedel passa in i en fungerande kosthållning. Generellt är fullkorn, kostfibrer samt frukt och grönsaker exempel på några livsmedel som bör finnas med i en hälsosam kost. En farlig hälsoutveckling i Sverige är att allt fler blir överviktiga och drabbas av fetma. Fetma ökar risken för andra sjukdomar, så som hjärt- och kärlsjukdomar som är den vanligaste orsaken till sjuklighet och död i Sverige idag. För att undvika detta kan man tänka på att äta mer fibrer och mindre salt, socker och mättat fett. Fall inte för kortsiktiga superdieter utan försök tänka praktiskt och långsiktigt. Ekologisk mat är mer hälsosamt för både miljön och de som arbetar inom jordbruket. Men eftersom det är omöjligt att göra sådana studier på människor är det svårt att bevisa hur ekologisk mat gynnar hälsan. Det finns dock studier som bevisar att ekologisk mat bland annat innehåller mer antioxidanter, att det är lägre risk för fetma hos ekokonsumenter och att ekologisk mat oftast inte har några rester av bekämpningsmedel i sig alls. Självklart är inte kosten i sig den enda som påverkar vårt välmående. Att vi äter regelbundet och varierat är också viktigt. Vilken typ av mat som passar är också i många fall individuellt och beror på om du är gammal eller ung, sjuk eller frisk, stillasittande eller fysisk aktiv. Källa: Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen och Lantmännen. • Välj livsmedel med nyckelhålsmärkning. • Ät gärna fisk tre dagar i veckan. • Använd olja eller flytande margarin i matlagningen. • Välj fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris. • Rör på dig minst 30 minuter varje dag och minska på godis, läsk och bakverk. Vill ni annonsera i vår modedel ”Feeling” i #3-22? BOKA REDAN NU! Kontakta någon av våra säljare för mer information. Lina Norrbom Ericson lina@nollelva.nu • 0707-64 49 96 Benny Nilsson benny@nolltretton.se • 0706-44 22 94 NOLLELVA 25 vårmode 2020 feeling vårmode 2022