Marknad Öresund 1
MARKNAD MÖTER duktiga på att särskilja mellan att
antingen vara privata eller i arbete. Vi kan träffas och grilla och då släppa företagandet till exempel. Man måste kunna växla mellan de olika livsområdena. Dessutom tål ”den gamle” skäll så jag fungerar rätt bra som ventil när man behöver rensa luften lite då och då, skrattar Calle. Glassmästare är en vacker gammal tjänstetitel. Finns yrkesstoltheten kvar som begrepp eller som tankesätt inom familjen än idag? - Min far var ju mejerist, berättar Calle. Själv var jag kock med smak för mat. Sedan slutade min företrädare och då blev jag övertalad att gå in i fabriken för honom. Damerna på kontoret skrev då in under övergången att jag var glassmästare. Sedan dök det vidare upp i telefonkatalogen, trots att jag inte har den utbildningen. Men jag är nästan född i en mjölkkruka för jag har varit på mejeriet sedan jag var liten påg, undantaget för de 3 år då jag jobbade som kock. Sedan är vi både starkt intresserad av hur glassen smakar, med de olika ingående råvarorna, och att den är välproducerad från gammal eller som ny idé ända fram till färdig sort. Vi är djupt intresserade av alla delarna i produktionskedjan. Vad betyder slanguttrycket ”glassigt” för dig? - Det är något som är glatt och positivt, kommenterar Calle. Förr gick det rykte om att sommarjobbade man hos er så behövde ni inte hindra folk från att äta glass för det upphörde naturligt. Är det påståendet sant? - Jag tror att det stämmer, uttrycker Calle. För när jag gör en återblick tillbaka till sent 70-tal till början av 80-talet så minns jag att personalen åt glass i fabriken. Sedan upphörde det i samband med certifieringen. Då blev det andra regler för hygien i produktionen. Däremot får de anställda äta hur mycket glass de vill idag i lunchsalen. Man äter mycket första veckan och sedan stoppar det helt naturligt. Man ska ge fasen i att ta de första glassarna så går det bra. Det blir nämligen lätt så att provsmakaren föräter sig. Initialt benämndes ni som glasspinnefabrik. Vad för beteckning ger du verksamheten idag? - När folket skulle ha en stämma i mejeriet 1935 och det togs beslut om att glass skulle börja produceras uppstod termen ”glasspinnefabrik”, ler Calle avslutningsvis. Vi producerar flertal varianter med glass på pinne även idag men variationen i vårt sortiment har växt. Jag skulle numera i stället välja att kalla oss rätt och slätt för glassfabrik. MER OM ENGELHOLMS GLASS info@engelholmsglass.se www.engelholmsglass.se VD CARL-GUSTAF GUDMUNDSSON carlgustaf@engelholmsglass.se Thomas LB Johansson. Öresund 17 LITE FÖRETAGSHISTORIA 1937 - Glasstillverkning uppstår på mejeriet i Ängelholm i byggnad från 1894. 1950 - Runda glasspinnar börjar tillverkas. ”Lillpop” produceras fortfarande. 1955 - Glassbåten ”sjösätts” i tillverkningen. 1977 - Familjeföretaget bildas. 1980 - Glasssorten ”Top 80” introduceras. 2017 - 80-årsjubileum för familjeföretaget (generation 2 & 3) ®